Apidium

01.07.2016 06:58


Apidium je zaniklý rod primáta z čeledi parapiteků, který obýval severoafrické mangrovové lesy v době pozdního eocénu a raného oligocénu. Bylo to společenské zvíře o menším vzrůstu, které se i po větvích pohybovalo převážně po čtyřech. Byl to tvor žívící se ovocem, listy a nepohrdl ani hmyzem. Apidium nebylo noční zvíře, spoléhalo se především na zrak, protože dokázalo binokulárně vidět. Celkově se stylem života podobalo dnešní opici rodu Samini. Žilo však v početných skupinách, které se denně pohybovaly ve stromoví. U apidia pozorujeme pohlavní dimorfismus, samci jsou podstatně mohutnější než samice. Je tedy možné, že velcí samci ve větvích sváděli boje o postavení ve stádě, nasvědčují tomu velké jakoby psí tésaky v tlamách.

Jméno Apidium souvisí s egyptským bohem Apisem. Byla to však kravská mytologická postava, jméno dostala opice podle něj, protože při prvotním ohledání určili vědci fosílie za pravěkou krávu.

Fosílie druhu A. moustafai, který se objevil nejdříve, jsou v egyptských nalezištích velkou raritou. Naopak druh A. phiomense je zcela běžným.


Krmení pro žraloky

Tato opice si zahrála jako společenský tvor v dokumentu Putování s pravěkými zvířaty. Zde se v epizodě "Dravá velryba" stala kořistí žraloka.

Naleziště: Egypt                                                       Prostředí: Mangrovové lesy

Druhy: A. bowni, A. zuetina, viz nahoře                       Váha: 2-5 kg 

Strava: Plody, listy                                                    Význam: "Apisův" podle egyptského boha

Doba: stupeň Priabolian až Rupelian, před 36-32 mil. l. Sok: Žraloci, krokodýli

Délka: 70 cm                                                            Zařazení: Mammalia, Primates,

Popsán: Osborn, 1908                                               Parapithecidae

Výška: 50 cm                                                           Synonyma: Žádná