Exaeretodon

31.12.2015 20:22

Některé druhy kynodontů dosáhly v pozdním triasu velkých rozměrů a byli také osrstění. Exaeretodon byl takovýto býložravý obr, ale jeho zuby, které mu vyčnívaly z čelistí, se podobaly zubům třetihorních velkých koček. Byl zavalitý a robustní, jeho silné drápy na nohou mu mohly pomoct při vyhrabávání kořínků a hub. Podle nálezů těhotných samic z brazilského geoparku Paleorrota, je patrné, že tito tvorové žili v párech. Byly zde nalezeny i mláďata, která podle očekávání měla menší zuby, a tak paleontologové usoudili, že jim rodiče přinášeli potravu.


Milovník jihu

Fosílie rodu Exaeretodon byly nalezeny na třech lokalitách, které byly ve středním triasu součástí jižní Pangey. Paleorrotský park je těchto tří lokalit nejstarší, druhy Exaeretodon major a E. riograndensis zde nalezené vykazují stáří ladinianu. Další je argentinské souvrství Ischigualasato, kde žili tři druhy exaeretodonta v období staršího karnu a byli to druhy E. vincei, E. argentinus a E. frenguelli. Poslední druh Exaeretodon statisticae byl nalezen v uloženinách mladšího karnu z indické formace Maleri. Jeho vyhynutí na konci karnu způsobilo nejspíš to, že vymizely rostliny, na které byl přizpůsoben.


Odlišný traversodont

Když byl exaeretodon v roce 1943 dr. Cabrerou popsán, byl ještě k typovému druhu E. frenguelli přiřazen druh Traversodon major, kterého popsal Friedrich von Huene v roce 1935. V roce 1967 byl Jósem Bonapartem popsán nový rod malého cynodonta Ischignathus a poukázal na něm několik odlišných znaků. Vědci mu dali zapravdu, ale bohužel výzkum z roku 2007 určil rod Ischignathus jako junilního jedince druhu E. frenguelli.

Naleziště: Brazílie, Argentina, Indie                             Prostředí: Záplavové lesy

Druhy: Viz výše                                                         Váha: 35 kg

Strava: Rostliny, houby                                              Význam: "

Doba: stupeň Ladinian až Carnian, před 242-228 mil. l. Sok: Rauisuchiani, malí dinosauři

Délka: 1,8 m                                                            Zařazení: Cyndontia, Cynognathia, Traversodontidae,

Popsán: Cabrera, 1943                                              Gomphodontosuchinae

Výška: 90 cm                                                           Synonyma: Ischignathus, Theropsis, Traversodon major