Křídový hříbek starý 125 milionů let

10.06.2017 11:05

Vědci předpokládali, že houby, které by se vzdáleně podobaly dnešním hříbkům a muchomůrkám se mohly objevit již v době střední jury, ovšem až donedávna nebyly nejstarší známé druhy suchozemských hub starší než 100 milionů let. Ovšem vědci, kteří pracují v souvrství Crato v Brazílii ovšem nalezli o hruba 25 milionů let starší druh houby, který tak přepisuje jejich vývoj.

Houby mne ve zkoumání prehistorie až tak neuchvacují jako úžasná zvířata, která kdysi Zemi obývala, ovšem do mapování jejich ekosystémů to patří, takže jsem byl překvapený, jak dobře je nový druh houby z Brazílie zachován.

Všechny druhy mladších hub jsou totiž nalezeny v barmském jantaru, takže tento křídový "hříbek" zvaný Gondwanagaricites magnificus je ještě o to víc unikátní a zvláštní. Je vysoký zhruba 5 cm, takže pravděpodobně netvořil jídelníček živočichů obývající souvrství Crato, pravděpodobnější je, že to byl parazit na stromech a jejich kořenech.

"Je úžasné, že tato houbička má veškeré znaky dnešních moderních hub a je přitom tak stará," řekl Sam Heads z Univerzity of Illinois. Tato houba však opravdu všechny tyto znaky sdílí, má póry pod kloboukem a pravděpodobně také i otvory pro výtrusy.

Tento převratný objev je mineralizován, podobně jako většina mnohem mladších fosilních hub. Je také zajímavé, že tento exemplář je mineralizován pyritem (falešným či kočičím zlatem), podle čeho se dá usuzovat i složení tamnější půdy.