Morelladon : Endemik na Pyrenejích

19.12.2015 10:40

Podle nově nalezeného druhu styrakosterna Morelladon beltrani vědci usuzují, že Pyrenejský poloostrov byl před 125 miliony let ve spodní křídě domovem několika druhů endemických ornitopodů. Zároveň je nová i doměnka, že klima na tomto (tehdy) ostrově bylo jiné a sušší, než byly nýnější předpoklady.

Morelladon beltrani je poměrně velký styrakostern s délkou 6 m a výškou 2,5 m. Byl nalezen v oblasti Mas de Sabate v regionu Mas de la Parreta v okolí lomu Morella. Odtud také pochází jeho název, který znamená "zub z Morelly". Nález sestává z neúplné kostry, na které jsou nejpatrnější velké neurální oblouky hřbetní páteře. Podle nich paleontologové určili zcela nový a jedinečný druh styrakosterna.

Podle paleontologů je možné obratle tvořily plachtu či hrb. Ten mohl sloužit k ukládání tuku či při termoregulaci.

Popis byl uskutečněn týmem španělských paleontologů z AUM (Automní Univerzita Madrid) a NDEU (Národní Distační Vzdělávací Univerzita). Objev a popis byl hlášen před 3 dny 16. prosince v časopisu PLoS ONE na jeho on-line stránce.

"Analýza evolučních vztahů moreladona ukazuje, že má nejblišší příbuzné v druzích Iguanodon galvensis a Mantellisaurus atherfieldensis a zároveň to dokazuje, že ve spodní křídě byli ornitopodi rozmístěni po celé evropě," řekl dr. José Miguel Gassula z AUM z oddělení paleontologie.