Největší lebky ceratopsidů

28.09.2016 08:14

Jelikož jsem dostal velké ohlasy ohledně lebek ceratopsidních dinosaurů, konkrétně rodu Eotriceratops, rozhodl jsem se vytvořit samostatný článek na téma největší lebky ceratopsidů. Rozhodl jsem se také porovnat jednotlivé lebky ceratopsidů s jedním z nejmenších zástupců, s psitakosaurem. A sice s jeho největším druhem Psittacosaurus sibiricus, u kterého největší lebka dosahovala délky 20 cm.

1. místo

Eotriceratops xenisularis


Tento ceratopsid měl snad vůbec největší lebku mezi ceratopsidy a suchozemskými zvířaty vůbec. Podle dostupných fragmentů dosahovala délky kolem 3,2 m. Představovala tedy 1/3 celkové délky těla. 10,6 lebek psitakosaurů.


2. místo

Torosaurus latus

Po nějakou dobu byl tento velký ceratopsid považován za živočicha s nejdělší lebkou mezi suchozemskými zvířaty. Byl dlouhý kolem 7-8 m, lebka největšího exempláře byla dlouhá 2,77 m. 13,85 lebek ceratopsidů.


3. místo

Titanoceratops ouranos

Ceratopsid Titanoceratops žil před 74 miliony let na území dnešního Nového Mexika. Pyšnil se největší lebkou v okolí, jelikož dosahovala délky 2,65 m. Používal své rohy, které dosahovaly délky až 1,5 m, k vnitrodruhovým soubojům. 13,25 lebek psitakosaurů.


4. místo

Triceratops prorsus

Triceratops je nejznámější ze všech rohatých dinosaurů. Zde však umístil na čestném čtvrém místě. Délka lebky se u tohoto druhu pohybovala kolem 2,5 m, takže za ostatními výše uvedenými nezaostával. 12,5 lebek psitakosaurů.


5. místo

Pentaceratops sternbergi

Pentaceratops byl někdy označován za tvora s největší lebkou mezi suchozemci. Některé údaje hovořily o lebce dlouhé až 3,1 m. Dnes už to ale neplatí. Měla podstatně menší rozměry, kolem 2,33 m. 11,65 lebek psitakosaura.

Toto tedy byl krátký výčet těch vůbec největších lebek suchozemských zvířat všech dob. Zvláštní je také ornamentace některých z nich. Celkově se ceratopsidi nepodobali žádnému dnes žijícímu tvoru. Jak zvláštní...