Nový krátkorohý ceratopsid z Kanady

07.06.2015 15:32

... Aneb velkých ceratopsidů žilo ke konci éry dinosaurů mnohem více

 

Velkých ceratopsidů pozdní křídy -těsně před vymírním K-T- bylo až donedávna známo velmi málo. Na počátku tohoto měsíce byl však popsán nový druh ceratopsida z Kanady. Popsal ho tým vědců z Royal Tyrellského Muzea Paleontologie v Drumhelleru.

Nově objevený ceratopsid z Kanady. Kredit: Julius Csotonoyi

Jedná se o asi 68 milionů let starého ceratopsida popsali paleontologové Caleb M. Brown a Donald Henderson. Ty ho nedávno popsali jako typový druh Regaliceratops peterhewsi. Jedná se o asi 5 m dlouhého a 1 t vážícího zástupce podčeledi Triceratopsini, ale má několik velice zajímavých znaků. Lebka tohoto druhu měla nezvykle krátké nadočnicové rohy. Například triceratops měl až 1 m dlouhé rohy. Dalším zajímavým znakem jsou rohy na okraji límce. "Toto je nový jedinec z podčeledi Chasmosaurinae, však extrémně podobný a simetrický jako centrosaurini a převzal úlohu vymřelých centrosaurinů," takto se k nálezu vyjádřil Dr. Caled Brown. Posledním je naopak velký nosní roh. Celkové proporce lebky se tedy podobaly centrosaurům. 

Paleontolog Peter Hews s lebkou regaliceratopse.

Popis byl sice proveden teprve teď, ale pozůstatky (holotyp pod označením TMP 2005.055.0001) byly nalezeny již v roce 2005 v Albertě u říční formace Svaté Marie.