Nový neznámý leguán z křídové Brazílie

28.08.2015 12:50

Ačkoliv byla Brazílie známá spíše z éry spodní křídy, nové nálezy ukazují, že biodiverzita z doby pozdní křídy zde neubyla. Jedním takovýmto demonstrativním příkladem je nový a vlastně nejstarší akrodontní leguán nového světa. Je starý asi 80 milionů let a obýval pouštní oázy. Žil v okolí dnešní oblasti Cruziero de Oeste v jižní Brazílii.

Gueragama sulamericana, nejstarší akrodontní leguán nového světa. Na tomto obrázku se vyhřívá v posledních paprscích pouštního slunce společně s pterosaury druhu Caiuajara dobruskii. Kredit: Julius Csotonyi

 

Leguáni jsou dnes rozšířeni jak ve Starém světě (akrodontní), kde jsou jedni z dominantních skupin plazů, tak v Novém světě (neakrodontní), kde někteří jsou rozšířeni i na Madagaskaru a v Pacifické Polynésii. Gueragama sulamericana je nejstarší akrodontní leguán Nového světa, starý 80 milionů let. Přišel sem pravděpodobně z Gondwanského superkontinentu, konkrétně z afriky.

"V současnosti známe kolem 1700 druhů leguánů z Nového světa. Jejich rozšíření je od jihu Spojených států až po severní Argentinu. A jsou jedinní, jelikož jejich nejbližší příbuzní jsou chameleoni a agamy, ti jsou všichni ze Starého světa," říka dr. Michael Caldwell z Univerzity v Albertě v Kanadě a spolu-autor publikované studie Cesty Přírodní Komunikací.

Podle dr. Caldwella a jeho kolegů představuje Gueragama chybějící článek v paleobiografii akrodontních leguánů.

Dr. Caldwell dodal:"...tento leguán ukazuje, že skupina akrodontních leguánů v Novém světě existovala již dříve. Přišli pravděpodobně z jižního cípu Gondwany a po oddělení Jižní Ameriky se vyvíjeli izolovaně. Po 5 mil. let v izolaci se rozšířili i do Severní Ameriky."