Paleontologové říkají:"Tyranosauridi byli kanibalové"

30.10.2015 11:36

Možná si pamatujete na krátký článek o možných kanibalistických sklonech tyranosaurů a daspletosaurů, nedávný nález z formace Lance potrvzuje již dlouhou dobu známou doměnku: tyranosauři byli kanibalové. Jedná se o nález nejspíš stehenní kosti, která je posetá zubními drážkami a na jednom místě dokonce její kus chybí. Při prvním ohledání se vynořily pochybnosti o původů této zvláštní fosílie.

Daspletosaurus torosus, první prokazatelný kanibalský tyranosaurid

První předpoklad byl, že zranění mohl způsobit jiný živočich, například nějaký druh krokodýlovitého plaza. Dosud však ve formaci Lance nebyly nalezeny žádné zbytky krokodýlů. Fosílie se ujala Univerzita Loma Linda v Kalifornii a studuje ji vědec Matthew McLain. Profesor McLain bude pozítří, tedy 1. listopadu, přednášet o této fosílii v organizaci Geologická společnost v Baltimoru. Vyjádřil se k ní takhle:

"Určitě se nejedná o zubní drážky krokodýla, ale spíše teropoda podobného tyranosaurovi. Je fakt, že ve formaci Lance žili nejméně dva velcí teropodi a to Tyrannosaurus rex a Nanotyrannus lancensis a ti mohli být klidně kanibalové."