Phosphorosaurus

13.12.2015 11:03

Do nedávné doby byl znám pouze jedinný mosasaurus z Japonských ostrovů a to Taniwhasaurus mikasaensis. Před 4 dny byl však publikován popis nového druhu mořského predátora, který se pohyboval při lovu ryb a olihní na samém konci křídové periody před 72-66 miliony let. Byl pojmenován Phosphorosaurus pontepetelegans a je řazen mezi halisaury. Je to zároveň nejmenší zástupce této podčeledi, za živa měřil na délku 3 metry. Měl dlouhou lebku, která byly vybavena ostrými zuby s vroubky, skvěle se hodily k porcování ryb nebo hlavonožců. Pravděpodobně žil ve větších hloubkách na místě, kde se dnes nachází severní Japonsko v okolí města Mukawa.

 

Belgické kořeny

První objev byl však uskutečněn již v roce 1889 poblíž fosfátového dolu v Belgii paleontologem Louisem Dollem. Jeho první dojem však byl, že patří do rodu Halisaurus, který byl dříve znám pouze ze Severní Ameriky. Byl tedy popsán nový druh Halisaurus ortliebi. Ještě tentýž rok však svůj závěr přehodnotil. Změnil tedy rodové jméno na Phosphorosaurus.

 

Není jako ostatní

Fosforosaurus má oči posazené binokulárně jako někteří masožraví dinosauři, třeba Carnotaurus nebo Allosaurus, a tak měl mnohem lepší vyměřování prostoru a hloubky. Byly také velké, z celkové délky lebky asi 30 cm, měly průměr 5-7 cm. Celkovým tvarem těla i lebky připomíná fosforosaurus první formy ichtyosaurů z raného triasu a je možné, že zaplnil jejich niky. Podle dosavadní mapy pozdní křídy žil na zlomu, kde se moře stávalo hlubším oceánem.

   
Naleziště: severní Japonsko, Belgie Druh: P. pontepetelegans, P. ortliebi (typový)
Strava: Amoniti, ryby, hlavonožci Doba: stupeň Maastrichtian, před 72-66 mil. l.
Délka: 3 m Popsán: Dollo, 1889
Výška: 55 cm Prostředí: Zlomy v moři
Váha: 320 kg Zařazení: Squamata, Mosasauroidea, Mosasauridae,
Význam:"Fosfátový ještěr" kvůli fosfátovému dolu poblíž Halisaurinae
Sok: Žralok Ginsu, krakatice, mosasauři Synonyma: Halisaurus ortliebli