Rhoetosaurus

18.02.2017 18:42

Když Richard Owen popisoval roku 1841 britského cetiosaura, tak si myslel, že se jedná o největšího suchozemského tvora na světě. Ve skutečnosti ho ve velikosti dotahovalo mnoho dalších primitivních sauropodů, například australský Rhoetosaurus ("Rhoetův ještěr") obývající Queensland před 171 milionem let ve střední juře. Byl to velký, ale primitivní sauropodní dinosaurus, který dosahoval délky okolo 17 m a výšky 5 m. S těmito rozměry se řadí k největším raným sauropodům, většina jeho ostatních příbuzných měřila okolo deseti metrů, naopak existovaly i některé větší typy primitivních sauropodů, například španělský Turiasaurus nebo americký Haplocanthosaurus, ti však žili podstatně později v době svrchní jury. Roetosaurus byl také jedním z prvních sauropodů, kteří již sdíleli pozdější vývojové znaky, měl však také nepoměrně velký krk k ocasu. Samotný krk byl totiž delší či minimálně stejně dlouhý jako ocas, což není u sauropodů typické. Jinak se ale ve většině znaků podobal ostatním sauropodním dinosaurům. Přirozenými biotopy tohoto zvířete byly jehličnaté lesy s mokřady, pro chůzi v tomto prostředí mu sloužily silné končetiny s širokými tlapami a silnými, většinou tupými drápy. Velké ostré drápy na předních končetinách sloužily k odhánění predátorů.

Tento graviasaurian je pojmenován podle Rhoetuse, titána řecké mytologie. Je to kvůli velikosti jeho těla, faktem i dodnes zůstává, že patří k největším a nejlépe známým australským dinosaurům.

 

Veteráni z buše

První fosilní pozůstatky roetosaura byly nalezeny roku 1924 blízko městečka Roma blízko Durham Downs Station v centrální části Queenslandu. Fosilní fragmenty představovaly 22 ocasníh obratlů, menší fosilní fragmenty a pravděpodobně také kosti předních končetin. Arthur Brownei, podle kterého má dinosaurus druhové jméno, donesl tyto fragmenty Heberovi Longmanovi, který je posléze zařadil jako fosilní skelet velkého plaza a odvezl do Queenslandského muzea. Za rok se však na místo s vědci vrátil a nalezli další pozůstatky jako obratle, žebra a zadní nohu. Dobové fotografie ukazují, že byly nalezeny téměř na povrchu, takže pravděpodobně podléhaly v oranžové buši erozi. O rok později pak Longman popsal druh Rhoetosaurus brownei. V dalších letech, např. 1975 nebo 2012 byly nalezeny další pozůstatky, rekonstruovaná podle fosílií je hlavně zadní část těla živočicha.

Známé části kostry jsou černé.

V průběhu let se diskutovalo, kam tohoto sauropoda, v tu dobu jedním z mála známých z jurské Gondwany, zařadit. Většinou byl v průběhu let řazen mezi cetiosaury, nějakou dobu byl jeho příbuzným Shunosaurus. Dnes se má za to, že patří ke skupině Graviasauria, kteří byli předky eusaropodů.

Naleziště: Queensland                                               Prostředí: Lesy a mokřady

Druh: R. brownei                                                       Váha: okolo 9-11 tun

Strava: Jehličí, plody, nižší rostliny                               Význam: "Rhoetův ještěr" podle řeckého titána

Doba: stupeň Aalenian až Bajocian, před 171-167 mil. l. Sok: Teropodi

Délka: 15-17 m                                                         Zařazení: Dinosauria, Saurischia, Sauropodomorpha,

Popsán: Longman, 1926                                            Graviasauria

Výška: 5 m                                                              Synonyma: Žádná