Rodokmen ceratopsidů pokračuje

20.05.2016 14:26

Z křídových uloženin naleziště Judith River v Montaně se vynořily i pozůstaky nového druhu ceratopsida. Sice patří k chasmosaurinům, tak jeho límec a hlavně hroty na něm vykazují podobnou ornamentaci jako lebky centrosaurinů.

Spiclypeus shipporum je novým druhem ceratopsida, který obýval Montanu před 76 miliony let. Popsal ho dr. John Mallon z Kanadského Národního muzea jeho spoluautoři. Vědci zvolili jméno na základě dvou latinských slov, v překladu jeho jméno znamená "trnitý štít". Odkazuje to na množství rnů a výběžků na jeho krčním límci. Druhové jméno odkazuje na rodinu, jejíž členové objevili jeho fosílie.

Jednalo se o megaherbivora, který obýval rozsáhlé lesy tropického klimatu. Ty byly v záplavové deltě. Oblast zároveň sužovaly čas od času i zemětřesení.

Krátké rohy pro chasmosauriny typické nejsou, ale rod Regaliceratops, který byl objeven minulý rok, měl podobné zařivení i celkovou lebeční ornamentaci, ovšem s kratším místem.

"Podle dosavadních výzkumů byl v půli cesty mezi bazálními ceratopsidy a pokročilými ceratopsidy. O další milion let se objevili jeho příbuzní, jako Kosmoceratops, ale ti měli ještě větší a vyvinutější rohy na límci," dodali vědci.