Sinopliosaurus (spinosaurid)

09.09.2015 17:41

Linie spinosauridů byly hojné také v jižní asii, většinou v thajsku. Sinopliosaurus však žil v jižní Číně, v době, kdy byla zátokou plnou ryb, pliosaurů, plesiosaurů a jiných obratlovců. Jednalo se o víceméně teritoriálního živočicha, který žil v blízkosti řek. Jeho hřbetní obralte byly částečně prodloužené, a tak tvořily menší hrb. Prsty zadních končetinách byly trochu zesíleny, aby se mohl lépe brodit v řekách či močálech. Přední měly naopak prsty dlouhé s ostrými drápy pro uchopení ryb, obojživelníků či plazů. Hlava byla k poměru těla velká, délka se pohybovala kolem 70 cm. Tyto poznatky jsou založeny však pouze na doměnkách, jelikož z něj známe pouze jeden zub.

 

Historický omyl

Protože známe ze sinopliosaura pouze jeden zub, je velice obtížné ho klasifikovat. Zub je rovný a byl nalezen v mořských usazeninách, což znamená tři věci: buď uměl plavat na menší vzdálenosti nebo zemřel na pláži a příliv jeho tělo odnesl, a také to, že ho pravděpodbně roztrhali vodní predátoři. Tento zub našel o přibližně 112 mil. let později slavný paleontolog Yang Zhongjian. Popsal ho v roce 1942 jako nový druh pliosauroida Sinopliosaurus fusuiensis. O 33 let později ho však tým čínských paleontologů vedený dr. Houem reklasifikoval jako tetanurního teropoda. Poznali to, jelikož plesiosauři neměli zubní drážky. Jméno mu však zůstalo. Dnes je známý spíš jako nomen dubium.

 

S dravcem herních vod

Sinopliosaurus není tak známý jako jeho velmi ikonický příbuzný Spinosaurus. Přesto se však poměrně nedávno objevil ve hře Zoo Tycoon 2 jako semiakvatická forma.

   
Naleziště: Jižní Čína Druh: S. fusuiensis
Strava: Ryby, obojživelníci, plazi, mršiny Doba: stupeň Barremian až Albian, před 125-112 mil. l.
Délka: kolem 5 m Popsán: jako dinosaurus Hou et. al., 1975
Výška: 1,7 m Prostředí: Vodní toky, pláže
Váha: 700-1245 kg Zařazení: Theropoda, Tetanurae, Megalosauroidea,
Význam:"Čínský pliosaurus" podle nerozpoznání fosílie Spinosauridae
Sok: Na souši nejspíš žádný, ve vodě pliosauři, žraloci Synonyma: Sinopliosaurus weyuanensis