Tygr ngandongžský

27.09.2017 17:39


V minulosti existovalo v asii několik různých poddruhů dnešního tygra, tento druh byl tehdy mnohem rozrotlejší než dnes a některé jeho druhy již recentně vyhynuly (tygr jávský, tygr balijský a tygr kaspický) a existovaly také některé jeho obří formy. Kromě čínského tygra wanhsienského je to snad ten největší pravý tygr druhu Panthera tigris soloensis, tygr ngandongžský. Tato velice mohutná a nádherná šelma obývala oblast dnešního ostrova Jáva v Indonésii v době spodního pleistocénu, kdy tento a mnoho dalších regionů byly součástí pevninské jižní asie. Jednalo o mohtuně stavěnou kočkovitou šelmu obývající rozsáhlé pralesy protkané skalisky a řekami. Byl to tygr přibližné stejné, možná však i větší, velikosti jako dnešní tygr ussurijský o stejné zuřivosti a žravosti. Převážnou složku jeho potravy tvořili hlavně kopytníci jako tapíři, jelínci, buvoli a možná i větší zvířata jako nosorožci a chobotnatci jako robustně stavěný Stegodon. Svou kořist dokázal srazit na zem mohutnými tlapami s ostrými drápy na měkkých polštářcích, které byly upnuty na silné svaly. Ty mu dovolily i rychle běhat, přestože jen na krátkou vzádálenost. Hlava byla docela mohutná oproti dnešním tygrům, dosahovala délky zhruba 45 cm, a v její tlamě byly umístěny čtyři velké špičáky, řezáky, třenové zuby a stoličky skvěle se hodící k porcování masa a zabíjení kořisti. K lepší stabilitě při běhu nebo šplhání po stromech mu sloužil dlouhý silnější ocas. Dá se předpokládat, že textura jeho srsti se podobala jeho dnešním příbuzným.

Veškeré známé pozůstatky tygra ngandonžského (sedm dobře známých jedinců) pocházejí z oblasti kolem vesnice Ngandong na Jávě (ačkoli existují jisté indicie, že malé populace tohoto poddruhu přežily na území dnešní Číny). Nicméně, kromě výše zmíněných savců, zde žil i poddruh Homo erectus soloensis, jež se také mohl stát lovnou zvěří pro tyto mohutné šelmy (podobně jako africký Dinofelis a náš předchůdce Australopithecus).


Král všech tygrů

Tygr ngandongžský představuje pravděpodobně nejspíš největší dosud známý poddruh tygra a kromě lva amerického (Panthera leo atrox) a lva Mosbachova (Panthera leo fossilis) také největší kočkovitou šelmu z podčeledi Pantherinae. Ovšem odhady jeho velikosti se často různí, například studie z roku 2007 uvádí, že tento tygr mohl u samců dosahovat váhy až 470 kg, kdežto o 7 let později Raúl Vavert v té své uvádí poněkud menší rozměry, ale neméně ohromující. Délka těla u samců dosahovala zhruba 2,33 m bez ocasu, s ocasem až 3,5 m a váhou dosahující 368-400 kg. U samic jsou pak rozměry skromější, minimální váha však u nich přesahovala 140 kg.

Naleziště: okolí vesnice Ngandong, Jáva Prostředí: Tropické deštné lesy

-                                                         Váha: u ♂ až 400 kg

Strava: Kopytníci, chobotnatci, primáti    Význam: Soloenský tygří lovec zvěře" podle stravy a naleziště

Doba: stupeň Ionian, před 195 000 tis. l. Sok: Žádný

Délka: 2,3 m tělo, 3,5 m s ocasem          Zařazení: Mammalia, Laurasiatheria, Carnivora,

Popsán: von Koenigswald, 1933              Felidae, Pantherinae, Panthera, Panthera tigris

Výška: 120 cm v kohoutku                    Synonyma: Žádná

Zdroj obrázku:

https://prehistoric-fauna.com/Ngandong-tiger