Woolungasaurus

21.03.2017 20:57


Dnes vědci předpokládají, že kořeny čeledi elasmosauridů (kteří mimochodem byli těmi vůbec největšími zástupci skupiny plesiosaurů) sahají až do pozdního triasu, kdy se první plesiosauři začali vyvíjet do nových a vyspělejších forem. Jejich velkou druhovou rozmanitost v období jejich existence dokazuje i australský Woolungasaurus, menší verze známějšího elasmosaura. Toto zhruba 9,5 dlouhé zvíře se prohánělo po mělkých mořích, které pokrývaly bájnou zemi "Terra Australis"  v době spodní křídy před zhruba před 115-112 miliony let v době albianu. Po nich se pohyboval buď samotářským způsobem či v menších skupinách, které se hnaly za hejny ryb. Jejich lovecká taktika spočívala v proplutí hejnem a do úzkých čelistí s vyčnívajícími zuby chytit co nejvíc ryb. Před predátory, jako byl například obří 13ti metrový pliosaurid Kronosaurus, se zdržoval v oblasti lagun při pobřeží, kam se jeho stavba těla skvěle hodila. Samotný kronosaurus však aktivně lovil tyto a jiné plesiosauridi, na jedné z lebek woolungasaura byly nalezeny stopy po dlouhých zubech tohoto pliosaurida a na jisté kostře bezhlavého eromangasaura byly na obratlech nalezeny totožné rány. Zdá se tedy, že i přes lehčí stavbu těla a větší rychlost nedokázali tito plesiosauridi pořádně čelist podobným mořským monstrům. Elasmosauridi se tak konce křídy dožili nejspíš pouze náhodou, když byli obří pliosauři vyhubeni mosasauridy, kteří však lovili podstatně jinou kořist.


Glendowerská stanice

Jsou známé tři lokality, ze kterých pocházejí fosílie woolungasaura, dvě z toho leží v Queenslandu a jedna v jižní austrálii. Lokalita, ze které pochází holotypní fosílie, leží v oblasti Richmond District v souvrství Wallumbilla, poblíž Glendower Station. Podle této stanice má také své druhové jméno. Druhé leží blízko Maxveltownu v Yamborra Creek, zdejší exemplář však byl přiřazen k woolungasaurovi až roku 1982.

Kronosaurus na úspěšném lovu woolungasaurů.

Poslední se nachází v oblasti souvrství Maree blízko Eyrova jezera, přestavuje 12 obratlů, které nejspíš pocházely od mršiny, která byla vyplavena na břeh. Jeho jméno je zároveň také složeno ze slova původních Aboridžinců, slovo Wooluga představuje mýtického vodního plaza v jejich mytologii.


Styxosaurus z austrálie ?

Díky podobnostem, které byly patrné na kosterních pozůstatcích (lebky, 64 čtyř objevených obratlů  holotypu, kostí končetin, žeber, končetin a lopatkových pletenců), se v průběhu let od popisu tohoto tvora měnilo jeho systematické postavení ve vývoji plesiosauridů a zároveň i jeho zařazení. Podle současných výzkumů patří mezi jeho nejbližší příbuzné severoamerické rody Hydralmosaurus, Libonectes a Styxosaurus. Za jedince styxosaura ho také roku 2004 považoval paleontolog Svan Sachs.

Naleziště: Austrálie                               Prostředí: Okrajová moře

Druh: W. glendowerensis                       Váha: okolo 2,5 tuny

Strava: Ryby, olihně                               Význam: "Ještěr Wooluga" podle mýtického vodního plaza

Doba: stupeň Albian, před 115-110 mil. l. Sok: Pliosauridi

Délka: 9,5 m                                        Zařazení: Pantestudines, Sauropterygia, Plesiosauria,

Popsán: Persson, 1960                         Plesiosauroidea, Elasmosauridae

Výška: okolo 2 m                                Synonyma: Žádná