Albertadromeus

02.05.2015 15:14


Albertadromeus ("Běžec z Alberty") patří k nově popsaným druhům dinosaurů. Patří k čeledi Thescelosauridae. Byli to malí běhaví ornitoschiani, kteří disponovali štíhlím tělem a pravděpodobným pernatým pokryvem. První nekompletní pozůstatky tohoto malého běžce byly nalezeny v roce 2009 v souvrství Oldman a vypovídaly o stáří 77 milionů let. Vyznačoval se však jiným znakem než jiní zástupci. Jeho kotníky byly částečně srostlé ( podobně jako u teropoda rodu Megapnosaurus) a odkazuje to i na jméno: "Albertský běžec (podle naleziště v provincii Alberta) se srostlým kotníkem". Albertadromeus běhal po pobřežní nížíně společně s hadrosauridy a ceratopsidy. Tvořil ve zdejším ekosystému jakéhosi "králika" Tento dinosaurus se objevil v knize Neznámí dinosauři od Vladimíra Sochy.

 

Běhal, aby žil

Albertadromeus musel běhat pro svou ochranu. V tu dobu existovalo několik podobných běhajících dravců. Byli to "srpodrápí" dromeosauridi a trodontidi. Menší hrozbu představovali daspletosauři. Skupiny albertadromeů se ale mohly zdržovat v blízkosti velkých hadrosauridů nebo ceratopsidů.

 

Další hrabáč ?

U albertadromea jsou blízké příbuzenské vztahy s oryctodromeusem. U něho je známo, že vyhrabával nory. Je tedy pravděpodobné, že i on vyhrabával nory. 

   
Naleziště: Souvrství Oldmen, Alberta Druh: A. syntarsus
Strava: Květy, listy, kapradiny, plody Doba: stupeň Campanian, před 77 mil. l.
Délka: 1,6 m Popsán: Brown et al., 2013
Výška: asi 80 cm Prostředí: Lesy podbřežní nížiny
Váha: 16 kg Zařazení: Ornithopoda, Thescelosauridae,
Význam: "Běžec z Alberty" podle lokality v prov. Alberta Orodrominae
Sok: Masožravci Synonyma: Žádná