Bagaraatan

21.08.2017 17:29

Oblast dnešního Mongolska je pro paleontology i laickou veřejnost neodmyslitelnou součástí svrchokřídových ekosystémů asijského subkontinentu, ale navzdory moderním výzkumným metodám, které už napomohly odhalit původ a systematické zařazení například obřího ornitomimosaura rodu Deinocheirus, máme stále u některých druhů fauny neptačích dinosaurů pramálo informací. Dobrým příkladem je i Bagaraatan (v mongolštině "malý lovec"), který byl célurosauridním teropodem, který se objevil na planinách tehdejších aridních oblastí před zhruba 70 miliony let na sklonku křídy. Byl to menší teplokrevný predátor, který byl zaživa pravděpodobně opeřený, lovící převážně ještěry a menší tvory, nejspíš ale nepohrdl ani dinosauřími mláďaty. Jeho chápavé přední končetiny dokázaly tuto kořist velmi lehce uchopit ale roztrhat, velkou roli však zastávaly také silné čelisti s ostrými vroubkovanými zuby kónického tvaru. Podle dosud nalezených fragmentů, které představují kaudální obratle (bez konce ocasu), pánevních kostí, kosti levé zadní končetiny a spodní čelisti, se dá usuzovat, že se jednalo o lehce stavěného agilního běžce, který se svou anatomií značně podobá zhruba stejně velkému rodu Raptorex (jež však může být pouze mladým jedincem rodu Tarbosaurus), který byl i jeho ekologickým konkurentem.

Autorkou popisu bagaraatana je světoznámá polská paleontoložka Halszka Osmólska, která se proslavila hlavně výpravami do pouště Gobi a popisy dalších různých druhů neptačích dinosaurů této oblasti.


Záhadný příbuzný

Vědci si i po více než 20 letech od popisu lámou hlavu, kam bagaraatana zařadit, protože fosilní holotyp vykazuje známky příbuznosti s tyranosauroidy, ovšem pozůstatky jsou značně nekompletní, proto se výsledky fylogenetických studií liší. Thomas Holtz přednesl studii, podle které se jedná o bazálního tyranosauroida. Tento závěr potvrdil i  Mark Loewen, když roku 2013 s Holtzovou pomocí  vypracoval studii, která toto tvrzení podporovala. Dříve jej různé další řadily k jiným skupinám, Rodolfo Coria jej považoval za troodontida a Oliver Rauhut za bazálního maniraptorana. Proto je většinou popisován jako Coelurosauria incertae sedis.

Naleziště: Mongolsko                                     Prostředí: Semiaridní lesnaté oblasti

Druh: B. ostromi                                             Váha: v rozmezí 20-70 kg

Strava: Ještěři, obojživelníci, mláďata dinosaurů Význam: "Malý lupič" podle způsobu života a velikosti

Doba: stupeň Maastrichtian, před 70-69 mil. l.   Sok: Tyranosauridi, dromeosauridi

Délka: 3-4 m                                                  Zařazení: Dinosauria, Theropoda, Averostra, Coelurosauria,

Popsán: Osmólska, 1996                                 Tyrannoraptora ?, Tyrannosauroidea ?

Výška: 80-100 cm                                          Synonyma: Žádná