Bude existovat xenopaleontologie?

18.10.2016 14:50

Při prohlížení diskuzních fór a stránek zabývajících se paleontologií spíše v laické podání lze narazit na některé zajímavé jevy. Ačkoliv bych měl zachovat spíše skeptickou stránku ke zprávám o spatření, vyfotografování nebo nalezení živočichů vzdáleně nebo zcela přesně připomínajících neptačí dinosaury (Dinosauria) nebo jejich evoluční bratrance ptakoještěry (Pterosauria), tak musím přiznat, že někdy mé vlastní pokušení nebo kvalita oných zpráv mě navznazuje k uvažování, zda by podobné formy života mohly stále v určitých refugiích na Zemi přežívat. Přestože je to nepravděpodobné a takřka nemožné, nelze to vyloučit zcela (ovšem pouze za předpokladu, že bychom přišli na mechanismy, kterými tito živočichové mohli přežívat miliony let skryti před okolními podmínkami a později i lidskou činností). Tento příspěvek bude mít lehce podobný ráz, ovšem navzdory tématu možná přesto reálnější v mezích možností.

Nadpis příspěvku hovoří tak, že v možná poměrně blízké budoucnosti by mohl vzniknout obor zabývající se výzkumem prehistorických forem života na jiných tělesech ve vesmíru, přesněji na těch, která budou obyvatelná a lidstvu dosažitelná. Xenopaleontologie nebo astropaleontologie se může ukázat jako obor, který bude soustavně zkoumat fosilie organismů, pokud budou zachovány za podobných podmínek jako na Zemi, na jiných obyvatelných planetách nebo planetách tzv. terraformovaných.* Na toto téma mě přivedl jeden ze snímků z vozítka Curiosity, které brázdí povrch Marsu, tedy potenciální planety, která by mohla procesem terraformace projít, nebo na které dříve mohl život existovat v podobné formě jako je dnes na Zemi.

Série velmi zvláštních útvarů na povrchu Marsu rozšířila mezi ufology i nadšenci velké množství otázek. Pokud předpokládáme, že na planetách podobných Zemi probíhal nebo mohl probíhat vývoj organismů podobným způsobem, musíme si položit otázku, zda byl analogický i vývoj jejich vnitřních struktur jako kostry nebo orgánů (samozřejmě přizpůsobený rozdílným podmínkám oproti Zemi).

Na snímku, který jedna z kamer tohoto vozítka pořídila, je vidět cosi jako série obratlů podobných páteři pozemských forem obratlovců, v útvaru více napravo je dokonce vidět otvor podobný tomu, kterým prochází mícha, a kontury připomínající jednotlivé zvětralé části obratlů. Můžeme se přít o to, jak moc je tento snímek autentický nebo, jak moc ho zkreslilo okolní prostředí při pořizování, je ovšem velmi zajímavý z hlediska otevření otázky, zda na Marsu dají najít fosilie nebo jiné pozůstatky po někdejším životě. Ozvaly se hlasy některých nadšenců UFO, podle kterých jde o autentické fotografie potvrzujících alespoň někdejší existenci marsanské fauny nebo organismů na povrchu této planety. Nemůžeme je brát zcela vážně a to z několika důvodů, především proto, že známe množství případů rozdílného osvětlení na fotografiích z "rudé planety", při kterých normální objekty vypadaly zcela jinak a překvapivě pozemsky. Dokonce se objevila spekulace, že na jedné fotografii leží cosi jako "marsanský Stegosaurus" v podobě lebky podobné tomuto neptačímu dinosaurovi, ovšem byl to právě jeden z případů špatného osvětlení.

Ačkoliv snímek může připomínat páteř, mně osobně evokuje například obratle kytovce rodu Dorudon, je těžké určit, na co přesně se objektiv fotoaparátu koukal. Pravděpodobnější vysvětlení bude kombinace špatného osvětlení a řady erodovaných kamenů na povrchu Marsu.

Navíc, zdejší atmosféra a celkové prostředí velmi nahrává rychlé erozi větrem a mrazem (teploty zde jen zřídka překračují 0 °C), které by případným fosiliím nesvědčily a také, pokud zde vážně existoval života, čemuž by mohla nahrávat moderní interpretace historie Marsu jako tělesa do určité míry podobného Zemi, tak je dost možné, že většina zkamenělin už erozi podlehla. V hlubších geologických vrstvách by ovšem mohly být doklady o bývalém životě na této planetě, ale je těžké určit, za jak dlouho je budeme moci zkoumat.

Pokud xenopaleontologie bude existovat, bude velmi zajímavé sledovat její vývoj a výzkum velmi rozdílných fosilií ve velmi rozdílných podmínkách na jiných tělesech než je Země. Bohužel pro nás, současná situace a výhled do budoucna příliš letům na Mars ani jiné potenciálně obyvatelné planety nenahrává a bude trvat nejspíš ještě celé generace, než budeme moci zkoumat geologické vrstvy na jiných planetách.

                                                                                                                                                                            

*tedy přeměněných lidskou činností na tělesa, kde jejich globální podmínky budou podobné nebo shodné s těmi pozemskými

Datum poslední revize: 12.4. 2020, 17:40