Chinlea

14.08.2016 11:42


Řekl bych, že opravdové živé fosílie jsou latimérie podivé, lalokoploutvé ryby z hlubin Indického oceánu. Jejich dávní příbuzní byli i obři, jako byla křídová Mawsonia, která dorůstala až 6ti metrů délky. V jejím příbuzenstvu byly i menší typy, třeba 4 krát menší Chinlea. Byl to požírač menších ryb  a korýšů, který žil ve sladké vodě, v jezerech a řekách. Vědci to zjistili po dle zubů, které byly ostré a  poukazovaly na masožravce. Hlavními nepřátely této ryby byli temnosondylní obojživelníci a právě v Arizoně a Novém Mexiku žil jeden z nich, Koskinonodon. Kořist to byla opravdu masitá, chinlea vážila až 70 kg. Dokázala jim uplavat pomocí štíhlého a mohutného ocasu. V její společnosti žily ještě další ryby, některé dlouhé i přes 2 m, také několik sladkovodních žraloků a paprskoploutvích.


Pustinné jezero

Souvrství Chinle z pozdního triasu představovalo území států Nevada, Utah, severní Arizona, západní Nové Mexiko a západní Colorado. Patří do něj i známá formace Ghost Ranch či národní park Petrified Forest National Park. Tato dnes většinou vyprahlá oblast byla dříve pokryta řekami a jezery, jehličnatými lesy a skalisky. Byly zde nalezeny pozůstatky teropodů (Coelophysis, Tawa), ryb (Arganodous...), obojživelníků (Apachesaurus, Koskinonodon), dicynodontů (Placerias), rauisuchů. V arizonské části souvrství byly také nalezeny fosílie mimořádně velkého zástupce rauisuchů, kterého někteří považují za jihoamerický rod Saurosuchus.

Naleziště: Arizona, Nové Mexiko                                Prostředí: Jezera, řeky

Druhy: Ch. campii, Ch. sorenseni                               Váha: 70 kg

Strava: Ryby, korýši                                                  Význam: "Chinelská" podle oblasti nálezu

Doba: stupeň Ladinian až Carnian, před 237-228 mil. l. Sok: Obojživelníci

Délka: 1,5 m                                                            Zařazení: Sarcopterygii, Actinistia, Coelacanthiiformes,

Popsána: Schaeffer, 1967                                          Mawsoniidae

Výška: 15 cm                                                          Synonyma: Žádná