Dravidosaurus

18.05.2016 15:04


Jak už jsem před časem psal o dubijním stegosauridovi z USA, druhu Hypsirhopus discurus, tak jsem v příspěvku zmínil, že snad nejvíce záhadným druhem stegosaura nebo spíše tyreoforana je Dravidosaurus blanfordi ("Blanfordův ještěr z Dravidanu"). Důvod je velmi prostý a kvůli němu je i tento živočich velmi známý mezi vědeckou veřejností, jedná se buď o nejmladšího dosud doloženého stegosauridního tyreoforana nebo nějaký blíže neurčený druh plesiosauroidního plesiosaura. V roce 1979 ve svazovém indickém státu Tamilnádu popsán holotyp GSI SR Pal 1. Popsali ho paleontologové Yadagiri a Ayyasami, kteří se proslavili i několika dalšími oběvy. Druhové jméno je na počest Williama Thomase Blanforda, britského geologa a naturalisty, který v Indii a někdejších britských koloniích prováděl výzkumy zdejších geologických vrstev. Původní fosílie jsou tvořeny částečnou lebkou, zubem, hrudní kostí, kostí křížovou, kyčlí a kostí sedací. Vědci pak byly určeny ještě někompletní hřbetní pláty a jeden osten, ten pravděpodobně tvořil část ocasního palcátu. Při těchto pozůstatcích se dá konstatovat, že celkové zvíře bylo asi 3 m dlouhé. Tato velikost sama osobě odpovídá efektu tzv. ostrovního nanismu a činí z rodu Dravidosaurus snad nejmenšího dosud známého stegosauriana, nicméně tento závěr je velmi problematický a dole se dozvíme proč. Indie, kterou před asi 89-85 miliony let obýval, tehdy byla územím v dnešním Indickém oceánu a postupně se oddalovala od Afriky a Madagaskaru. Evoluční izolace zdejších forem neptačích dinosaurů dokázala vytvořit některé endemitní druhy a tento živočich by mezi ně také patřil.

Je velmi zajímavé, že tito dva paleontologové popsali dalšího záhadného křídového dinosaura, je jím pravděpodobně obří titanosauridní sauropod Bruhathkayosaurus matleyi. O tomto živočichovi dodnes víme velmi málo, nicméně pochází z mladších vrstev souvrství Kallamedu.


Dvojí život

S dravidosaurem není zrovna lehké pořízení, jelikož paleontologická veřejnost se dodnes nedokáže přesně shodnout, komu jeho fosilie náleží. Někteří prosazují možnost, že šlo o suchozemského živočicha a tedy stegosaurida. Jako stegosaurid by se pohyboval po zdejších subtropických až tropických lesích i semiaridních plochách tehdejší Indie, která v tu dobu byla zhruba na úrovni obratníku Kozoroha. Tento prostor zde tehdy sdílel například s početnými a stále se rozrůstajícími abelisauridy a noasauridy, ale například i s krokodýli, titanosauridy či ptáky. Jak bylo uvedeno výše, tak by byl nejmenším dosud známým zástupcem skupiny s délkou zhruba tří metrů. Jak se ale zdá, tak přinejmenším ne všechny fosilie tohoto živočicha náleží stegosaurovi, dokonce nepocházejí ani z neptačího dinosaura.

Pozůstatky tohoto živočicha jsou velmi špatně zachovalé a podílela se na tom i eroze na místě nálezu, navíc fosilie byly nalezeny v mořských sedimentech a jejich stav znemožňuje bližší diagnostické zařazení. Někteří paleontologové například zastávali možnost, že vůbec nejde o fosilii stegosaurida, nýbrž nějakého zvláštního druhu ornitischiana. Podobný závěr padnul i u fosilie dalšího údajného stegosaurida z jižní polokoule, o druhu Stegosaurus madagascariensis ze souvrství Maevarano. Již roku 1991 ale americký paleontolog indického původu, Sankar Chatterjee z Texas Tech University, vyřkl názor, že jde o fosilii nějakého druhu mořského plaza, patrně plesiosauriana. Na fosiliích se snažil dokázat, že patří mořskému živočichovi a to naznačovaly i sedimenty, ve kterých byl nalezen.

Zdálo se, že například nalezené kosti pánve a snad i některé zádové pláty mohou být roztroušenými fragmenty zetlelého mořského plaza. Tento názor se celkem uchytil i mezi vědci, nález byl označen za nomen dubium a celý rod určen jako neurčený druh plaza. Ozvaly se ale hlasy, které říkaly, že by měl být znovu řazen jako stegosauridní tyreoforan. Paleontolog Peter Galton, uznávaný expert na ptakopánvé dinosaury, a jeho kolega Paul Upchurch již roku 2004 uvedli ve studii o tomto živočichovi, že lebka byla nesprávně rekonstruována a Chatterjee ji špatně interpretoval. A jak se zdá, tak i ostatní pozůstatky neodpovídají plesiosaurům.

Kolísavá výška mořské hladiny v křídě navíc mohla mršinu stegosaurida spláchnout do moře, jak to známe u mnohých jiných dinosaurů, kde se uložila v mořských sedimentech. Paleontologové se dnes opět přiklánějí k zařazení tohoto živočicha mezi stegosauriany, nicméně je stále znám jako Stegosauria/nomen dubium nebo Stegosauria/incertae sedis a o jeho systematické pozici není uspokojivě rozhodnuto.

Naleziště: Indie, svazový stát Tamilnádu     Prostředí: viz výše

Druh: D. blanfordi                                    Váha: odhady kolísají mezi 150-907 kg

Strava: viz výše                                       Význam: "Ještěr z Dravidanu" podle oblasti nálezu

Doba: stupeň Coniacian, před 89-85 mil. l. Sok: záleží na prostředí

Délka: 3 m                                             Zařazení: viz výše

Popsán: Yadagiri a Ayyasami, 1979           -

Výška: 1,2 m                                          Synonyma: Žádná