Himalayasaurus

01.10.2016 08:43


Od hlavní větve ichtyosaurů se ve spodním či středním triasu oddělila čeleď obřích ichtyosaurů. Jsou známí jako šonisauři a patřili k těm největším mořským plazům druhohor. Je velmi zajímavé, kromě severní ameriky, kde se vyskytovala drtivá většina zástupců, byli rozšířeni také v asii, konkrétně v Himálajích. Na jejich tibetské straně se v moří pozdního triasu proháněl kolem 15 m dlouhý Himalayasaurus, doslova "ještěr z Himalájí". Toto mořské monstrum se prohánělo před 215 miliony let v mělčích mořích než většina jeho příbuzných. Pohyboval se v areálu podhůří Himalájí v dnešní tibetské autotomii. Je velmi zajímavé, že narozdíl od většiny ichtyosaurů té doby měl kóničtější zuby. Nevíme však, zda se živil, stejně jako na obrázku, menšími mořskými plazy. Fosílie totiž představují pouze kosti končetin, několik obratlů a pár zubů. Délka tohoto živočicha byla tedy odhadnuta na zhruba 15 m, čímž se blíží i svému severoamerickému "bratranci" druhu Shonisaurus  popularis. Byl však mnohem masivnější a širší stavby těla.

Himalayasaurus měl kromě severoamerických příbuzných ještě jednoho, který žil v dnešní Itálii. Má jméno Besanosaurus, ale jeho velikost i tělesná stavba se výrazně lišily. Měl mnohem menš lebku a také lovil jinou potravu, nejspíš chobotnice či malé ryby.


(Ne)jedinečnený ichtyosaur

Původně vědci předpokládali, že žádný ichtyosaur ze skupiny Merriamosauria neměl tak kónické a velké zuby jako Himalayasaurus. Ovšem roku 2013 bylo toto tvrzení pozmněněno. Ze západu Spojených států byl v tu dobu popsán velmi zajímavý ichtyosaurus Thalattoarchon. Byl velký zhruba jako dnešní kosatky, asi 8,6 m, tedy o polovinu menší než Himalayasaurus. Jeho lebka však dosahovala témeř stejných rozměrů. Žil také o něco dříve, asi před 240 miliony let. Vědci tedy předpokládají, že talatoarchon může být předchůdce celé čeledi šaštasaurů.

Naleziště: Tibetská strana Himaláje    Prostředí: Mělčí moře

Druh: H. tibetensis                            Váha: kolem 25 t

Strava: Ryby, mořští plazi, hlavonožci  Význam: "Himalájský ještěr" podle naleziště

Doba: stupeň Carnian, před 215 mil. l. Sok: Další himalayasauři

Délka: 15 m                                      Zařazení: Ichthyosauria, Merriamosauria,

Popsán: Dong, 1972                          Shastasauridae

Výška: 3 m                                      Synonyma: Žádná