Honanotherium

10.10.2015 19:14

I když jsme si představili již archaické žirafy typu sivatheria, které jsou podstatně mladší, první praví předkové žiraf žili už v miocénu a podobali se jim i vzhledově. Přibližně 9 milionů let staré čínské Honanotherium patřilo k vůbec prvním předkům žiraf, ve většině rysů se jim i podobal i vzhledově. Pohyboval se v malých skupinách po novém ekosystému, po lesích střední asie.

 

Není to žirafa nebo je to žirafa

Honanotherium se sice podobá dnešním žirafám, některé znaky ho však odlišují. Hlavním jsou mnohem větší rohy než u dnešních žiraf. Ty navíc lehce vyčnívaly nad oči. Dalším je kratší krk. Naproti dnešním druhů je ale protáhlejší. Posledním je přizpůsobení na požírání měkčích listů lesních stromů. Zuby jsou tedy primitivnější, celkově se podobají řeckému rodu Samotherium.

 

Bohlinův objev

Tato čínská žirafa byla nečekaně objevena v roce 1926 tehdejším expertem na žirafy, švédským paleontologem Birgerem Bohlinem na základě pozůstatků z provincie Hunan (od toho také jméno Honanotherium, tedy "zvíře z Hunanu"). Dnes je považován za jednoho z nejstarších zástupců podčeledě Giraffini. Jak už však bylo řečeno, některé znaky ho odlišovaly. Dnes reprezentuje teorii o vzniku žiraf v asii a jejich postupném rozšiřování do evropy a afriky.

   
Naleziště: Jižní Čína, provincie Hunan Druh: H. schlosseri
Strava: Listy, květy Doba: stupeň Tortonian až Zanclean, před 9-5,32 mil. l.
Délka: kolem 4,5 m Popsán: Bohlin, 1926
Výška: 3-4 m Prostředí: Lesy a lesostepi
Váha: 210-505 kg Zařazení: Mammalia, Eutheria, Laurasitheria,
Význam: "Zvíře z Hunanu" podle naleziště Artiodactyla, Giraffoidea, Giraffidae, Giraffini
Sok: Kreodonti, šelmy Synonyma: ----