Hříčky evoluce : Dinosauři budoucnosti 4. část

04.10.2016 16:31

V dnešní části dinosaurů budoucnosti bych se chtěl podívat na kontinent, kde se uloženiny z maastrichtianu soustřeďují pouze na Madagaskar, ano je to afrika. Dixon do této části světa přemístil několik zvláštních druhů potomků křídových vládců země i nebe.

Herbafagus longicollum. Zprvu jsem považoval toto zvíře za ornitopodního dinosaura. Ovšem Dixon na tomto tvorovi demonstroval, že azhdarchidní pterosauři se pohybovali i na zemi a časem by se na ni přemístili úplně. Tento se začal podobat žirafám a živil se listím z korun stromů.

Fususaurus foderus. A těď pro změnu něco úplně jiného. Od ladnosti přejdeme ke způsobu života, vyčkávání. Tento teropod, potomek celurosaurů, žil těsně pod povrchem novodobých pouštích. Dobře reagoval na vibrace a lovil tak, že když se objevilo něco nad jeho tlamou, sklapnul a pozřel to.

Virgulatasaurus minimus. Dixon předpokládal, že na Madagaskaru žili sauropodi i v pozdní křídě (v době sepsání knihy nebyl ještě znám Rapetosaurus) a myslel, že to byli právě titanosauři. Předpokládal také podobný ostrovní efekt jako u maďarosaurů. Tento "minisauropod" prostor Madagaskaru sdílel ještě s jedním větším sauropodem, takže si Dixon myslel, že se změnšil kvůli nátlaku ze strany většího příbuzného.

Vespaphaga parma. Tento celurosaurus se celkově podobal příbuzné filarmuře, ale žil v pralesích na stromech. Kromě toho se mu pera přeměnily na velmi tuhé šupiny. Potřeboval to, jelikož se přizpůsobil na požírání pralesních včel a vos.

Megalosaurus modernus. Dixon a další vědci byli přesvědčeni, že megalosauři byli rozšířeni i v křídě, proto i na Madagaskaru. Ovšem fosílie "megalosaurů" nejspíš byly pozůstatky abelisauridů.