Jan Sovák

31.08.2016 12:08

Paleoart se v naší malé středoevropské republice rozvíjel už od padesátých let minulého století se světoznámým Zdeňkem Burianem, za jeho nástupce mnohy považuje malíř Jan Sovák (*13. února 1953). Původně rodák z Tábora, dnes však trvale žije a pracuje v kanadské provincii Albertě, kde ilustruje mnohé knihy o prehistorii a neptačích dinosaurech. Prvopočátky jeho tvorby se pohybují v době, kdy ho ovlivnily právě kresby Zdeňka Buriana, vytvořil si sen o podobném ilustrování knih a publikací o pravěku jako jeho vzor.

Mezi lety 1982-1983 se mu podařilo emigrovat do Kanady, právě tam mohl tuto vizi splnit. Začal totiž pracovat od taktovkou známého kanadského paleontologa Phillipa J. Currieho, se kterým spolupracuje dodnes, a začal vytvářet různé rekonstrukce neptačích dinosaurů a jiných forem prehistorického života. Ilustroval mnohé knihy a publikace o pravěku naší planety (dnes jich přes 170), celý svět dnes obdivuje jejich autenticitu a vysokou úroveň zpracování vyobrazených zvířat. Mezi světovými a českými malíři a ilustrátory pravěku je označován jako "novodobý Burian", musím přiznat, že tato přezdívka je více než příhodná, jelikož navázal na mnohaletou tradici českého paleoartu a rozvedl ji ještě komplexněji a úžasněji.

Obří megaraptoridní teropod Murusraptor barrosaensis z křídové Argentiny v podání Jana Sováka, tento styl ilustrací je u něj častý a skvěle zobrazuje zvířata v jejich přibližně reálné podobě.

Mimo Phillipa Currieho ale také Jan Sovák spolupracoval s paleontologem a popularizátorem paleontologie Donem Lessemem, který se také podílel na tvorbě filmu Jurský Park. Pokud si dobře všimnete, tak některé rekonstrukce třeba hlavy druhu Tyrannosaurus rex od našeho českého ilustrátora nesmírně podobají rekonstruované hlavě T. rexe ze slavného trháku. Také nedávno vydal svou vlastní knihu, Příběh života, s jeho unikátními ilustracemi, které jsou velmi přesné a kniha celkovým obsahem čtenáře upoutá. Popřál bych tedy našemu "novodobému Burianovi" další úspěchy a mnoho dalších úžasných ilustrací i do dalších let.

Jan Sovák - "Novodobý Burian"

Tato fotogalerie je prázdná.