Karaurus

18.10.2015 14:30

Karaurus byl o 1 až 2 mil. let mladší než jeho bratranec Chunerpeton, přesto však má méně specializovanou morfologii. Jinak to byl typický mlok. Karaurova čelist byla široká a do ní mohl lapat členovce jako štíry, pavouky nebo stonožky. Je možné, že měl za hlavou žábry jako například axolotl. Karaurus žil v malých jezírkých a je možné měl maskovací zbarvení. Jediný Karaurus byl nalezen roku 1978 v bývalém Sovětském svazu. Nebyl bohužel ani plně vzrostlý jedinec, ale nebylo to ani mládě. Karaurův odlitek kostry potom obletěl všechna velká světová muzea.


Fotka karauruse, mou maličkostí vyfocená na výstavě Dinosaurium. Fotka nahoře je právě jeden z takových odlitků.

 

Konečně mlok

Karaurus byl krátce po svém objevu rozeznán jako nejstarší dosud známý mlok. Měl jejich typické znaky, tedy malé oči, krátké končetiny, úzký ocas a širokou lebku. Měl také pravděpodobně ostré výstupky dentice. Byl také snadnou kořistí pro dravce jako byl pterosaur Sordes.

 

Mám příbuzné

Do roku 2008 neměl Karaurus žádné příbuzné, proto byl považován za velmi primitivního mloka. Před 7 lety však byl, také v Kazachstánu, objeven nový mlok podobný karaurusovi. Byl pojmenován Kokartus a tvoří s karaurem čeleď Karauridae.

   
Naleziště: Kazachstán (bývalý SSSR) Druh: K. Sharovi
Strava: Hmyz, členovci Doba: stupeň Oxfordian, před 160 až 159 mil. let
Délka: 17 cm (mládě) až 20 cm (dospělí) Popsán: Ivašenko, 1978
Výška: 5-7 cm Prostředí: Bažiny a močály
Váha: 500 g Zařazení: Amphibia, Lissamphibia,
Význam: „Hlavový ocas" Urodela, Karauridae
Sok: Každý živočich větší od 20 cm Synonyma: Žádná