Kdo chce vidět nového megaraptorida !?

15.09.2015 14:00

Konečně známe ucelenější poznatky o jedné z nejzáhadnějších skupin teropodů, megaraptorů. Poskytl nám je nový jedinec z australské buše. Nebyl dosud formálně pojmenován, ale získal přezdívku "Lighting claw" tedy "Bleskový dráp.

Blesková dráp je z jižní Austrálie, konkrétně z Nového Jižního Walesu. Jeho stáří se pohybuje kolem 110 milionů let. Po svém nálezu a přezkoumání drží rekord druhého největšího australského teropoda s délkou 6 m. Tyto poznatky jsou založeny na dvou kostech a to na horní části kosti holení, žeber, pozůstatků přední končetiny, a také na základně velkého drápu.

Nález byl náhodný, objevili jej horníci Rob a Debbie Broganovi v hlubinném dole v Carters Rush, asi 30 km jihozápadně od města Lighting Ridge v Novém Jižním Walesu. Fosílie postupně analyzovali vědci z Austrálie a Itálie a dr. Phillem Bellem z Univerzity v Nové Anglii.

"Některé kosti byly objveny snad už v roce 2005 horníky z australské společnosti Australské Opálové Centrum. Zatím neznámé množství kostí zůstalo stále ukryto a možná budou v brzké době vyzvednuty. Kompletnost kostry tedy je průměrná," říká dr. Bell a spoluautoři studie cesty Poznáváním Gondwany.

Dr. Bell dodává, že:"Objevení této fosílie je něco nového. Patří k linii velkých dravců megaraptoridů, kteří jsou v dnešní době známí většinou z Argentiny."

Nalezený dráp byl dlouhý celkově 25 cm. Sloužil pravděpodobně, stejně jako u ostatních zástupců čeledi, k zachycení a rozdrásání kořist.

"Tento objev je úžasný, změnil nám pohled na populaci australských dinosaurů přichozích z Afriky a Jižní Ameriky-Bleskový dráp je vůbec první příchozí megaraptorid do austrálie," dodal Dr. Bell

"Exemplář nám poskytl nové důkazy, že australský subkontinent hrál významnou roli, při nejméně jedné evoluci vrcholových predátorů. Je také při nejmenším zajímavé, že se podobně odráží i vývoj eusuchianů, jako byla Isisfordia duncani z Queenslandu, kde hlavní roli nejstaršího moderního krokodýla odehrála také Austrálie," dodali vědci.