"Lightning claw"

23.09.2015 14:59

Vývojově jsou mezi teropody velmi zajímavou skupinou megaraptoři (Megaraptora), kteří i dnes vyvolávají vášnivé debaty mezi paleontology, kvůli jejich správnému zařazení mezi tetanury. Zatímco dříve platilo, že šlo o potomky alosauroidů z čeledi Neovenatoridae, dnes se většina paleontologů přiklání k názoru, že jde o célurosaury s možnými blízkými evolučními vazbami na slavné tyranosaury. Tyto spory nedokázal rozsoudit ani výzkum materiálu z jižní Austrálie, konkrétně z Nového Jižního Walesu, který dosud nemá platné rodové jméno a v médiích je označovaný jako Lightning Claw (počeštěle bychom ho mohli nazývat jako Bleskový Dráp). Byť je to troufalé, dovolím si ho neformálně označit jako Timoromordax lightningridgensis, kde rodové jméno odráží, jak ho pravděpodobně vnímali jeho sousedníci ve spodní křídě, a v překladu znamená "žravý postrach", zatímco druhové odkazuje na místo nálezu exempláře tohoto teropoda. Jeho stáří se pohybuje kolem 110 milionů let, takže se vyskytoval ve stejné době, kdy se jen o několik stovek kilometrů jihozápadně vyskytovali slavní polární dinosauři žijící za jižním polárním kruhem. Tento teropod ale také musel snášet podmínky chladných jižních teplot a možná to souviselo i s jeho skromnějšími rozměry v porovnání s některými jeho příbuznými z jiných částí světa. Přesto, už po svém nálezu a nově po řádném popsání fosilních pozůstatků drží rekord druhého největšího australského teropoda s délkou zhruba 6 metrů, a drží se tak za trochu diskutabilním rodem Rapator. Ozývají se ale hlasy některých paleontologů, že jde vlastně o totožné živočichy, ale to mohou potvrdit případně některé pozdější studie. Do té doby budeme brát oba živočichy jako patrně blízké příbuzné, ale ještě ne totožné. Koneckonců, veškeré tyto poznatky jsou založeny na dvou nálezech a to na horní části tibii, žeber, částí přední končetiny a také na základně velkého drápu. Jeho rozměry jsou skutečně impozantní, celkově měřil na délku asi 25 centimetrů a pravděpodobně sloužil, stejně jako u ostatních příbuzných, k rozsápání kořisti. Cílil přitom nejspíš na zranitelná místa jako krk, břicho nebo hrdlo, ale v případě menších zvířat, jako byl rod Fulgurotherium a možná i ankylosaurů Minmi a Kunbarrasaurus (pokud sem jejich areál rozšíření sahal), mu stačilo několik chňapnutí čelistmi a obět skolil na zem. U větších živočichů, kteří v jeho sousedství žili a představoval je obří rhabdodontid Muttaburrasaurus nebo sauropod Austrosaurus, možná spoléhal na smečkový lov a skok na kořist, kterým ji způsobil krvavá zranění. Možná ale nepohrdl ani krokodýly, želvami a mršinami, které nalezl. Otázkou ale je, na jakou kořist se přesně zaměřoval, takže toto jsou pouze nepodložené spekulace. Stále o tzv. Lightning Clawovi mnoho nevíme, takže můžeme doufat, že v nejbližší době se objeví popisná studie, která nám druh popíše do podrobností.

Předběžně je známé, že mezi jeho blízké příbuzné patřily jihoamerické druhy megaraptorů, jako byli Aerosteon riocoloradense nebo Orkoraptor burkei, ale je logické, že byl blíže příbuzný druhům z východní polokoule. Mimo zmíněného rodu Rapator šlo nejspíš i o jiné australské megaraptoridy a také o druh Fukuiraptor kitadaniensis z Japonska. Pokud navíc půjde o nový druh, tak nejspíš by mohl i objasnit situaci okolo paleogeografie a pohybu evolučních proudů této skupiny predátorů, protože dnes (2019) víme, že se tito dravci nejspíš vyvinuli v Thajsku a odtamtud pokračovali do východní Asie a patrně i do Austrálie.

 

Náhodný nález

Nález byl náhodný, objevili jej horníci Rob a Debbie Broganovi v hlubinném dole v Carters Rush, asi 30 km jihozápadně od města Lighting Ridge v Novém Jižním Walesu. Fosílie postupně analyzovali vědci z Austrálie a Itálie a dr. Phillem Bellem z Univerzity v Nové Anglii. "Některé kosti byly objveny snad už v roce 2005 horníky z australské společnosti Australské Opálové Centrum. Zatím neznámé množství kostí zůstalo stále ukryto a možná budou v brzké době vyzvednuty. Kompletnost kostry tedy je průměrná," říká dr. Bell a spoluautoři studie cesty Poznáváním Gondwany.

 

První

Dr. Bell dodává, že: "Objevení této fosílie je něco nového. Patří k linii velkých dravců megaraptoridů, kteří jsou v dnešní době známí většinou z Argentiny. Tento objev je úžasný, změnil nám pohled na populaci australských dinosaurů přichozích z Afriky a Jižní Ameriky - Lightning Claw je vůbec první příchozí megaraptorid do Austrálie. Exemplář nám poskytl nové důkazy, že australský subkontinent hrál významnou roli, při nejméně jedné evoluci vrcholových predátorů. Je také při nejmenším zajímavé, že se podobně odráží i vývoj eusuchianů, jako byla Isisfordia duncani z Queenslandu, kde hlavní roli nejstaršího moderního krokodýla odehrála také Austrálie," dodali vědci.

   
Naleziště: Austrálie, Nový jiřní Wales Druh: Není stanoven
Strava: Dinosauři, krokodýli, mršiny Doba: stupeň Albian, před 110 mil. l.
Délka: 6 m Popsán: nebyl ještě formálně popsán
Výška: kolem 2,5 m Prostředí: Břehy jezer, lesy
Váha: přes 780 kg Zařazení: Theropoda, Coelurosauria, Tyrannosauroidea,
Význam: zatím není stanoveno jméno Megaraptora
Sok: Rapator (?) Synonyma: ---

 Datumy změn:

  • 16.11.2019 ve 21:23