Lythronax

04.05.2015 14:57

Lythronax ("Vládce násilí") je nejstarším velkým předkem "T-rexe", žil však o 12 milionů let dříve. Před 80 mil. let se tento ochmýřený dravec procházel po lesích a podřežích Laramidie, pradávného kontinentu, který je dnes Mexikem, západem Spojených států, Kanady a Aljašky. Pátral zde po mršinách, které vyplavilo moře nebo se skrýval v rozsáhlých lesích pobřežních nížin. Jako dominantního predátora zdejšího ekosystému se ho museli bát ceratopsidi a hadrosauridi. Někdy mohl lovit i obrněné ankylosauridy jako byl např. Euoplocephalus. Používal k lovu své 3D vidění, velké silné nohy a silný stisk čelistí, kterým disponovali všichni tyrannosauridi. Lebka ale vykazovala jiné proporce. Byla totiž jen 2,5 krát delší než široká, což je na tyrannosauridi dosti neobviklý znak.

 

Jméno říká vše

Lythronax má velice špatnou výslovnost. Navíc není tak působivé jako Tyrannosaurus rex. Jeho předklad nám však říká všechno. Jeho překlad je totiž "vládce (či král) násilí." Mnozí býložravci z Laramidie by nejspíš souhlasili...

(Nadpis je převzat z knihy Neznámí dinosauři, ve které je o tomto dinosaurovi také napsáno)

Objev

Pozůstatky lythronaxe byly nalezeny v roce 2009 v souvrství Wahweap na území utažského přírodního památníku Grand Staircase-Escalate. O záhadném tyrannosauridovi se určilo, že je starý 80 mil. let, ale nic blížšího nebylo zjištěno jelikož nebyl popsán. Popis byl proveden dr. Loewenem a jeho týmem. V roce 2013 byl světu ukázán nový tyrannosauroid, Lythronax argestes. Ve stejném souvrství kde byl nalezen, byly také v roce 2010 objeveny savčí nory s otisky drápů masožravých dinosaurů. Toto je jeden ze zajímavých příkladů predátorů a kořisti.

   
Naleziště: Utah, souvrství Wahweap Druh: L. argestes
Strava: Dinosauři, pterosauři, mršiny Doba: stupeň Campanian, před 80 mil. let
Délka: 8 m Popsán Loewen et al., 2013
Výška: 3 m Prostředí: Lesy, pláže
Váha: 2,5 t Zařazení: Saurischia, Theropoda,
Význam: "Král násilí" podle násilného zabíjení kořisti Tyrannoraptora, Tyrannosauroidea, Tyrannosauridae
Sok: Žádný Synonyma: Žádná