Místa, kde se zastavil čas

19.12.2015 11:33

Některá místa na Zemi se od pravěkých dob téměř nezměnila. Na všech kontinentech se nacházejí místa, kde pravěk jakoby zůstal a změnili se jenom tvorové, kteří zde žijí. A někdy ani to ne. Tyto místa jsou často oplétány skaskami o záhadných tvorech, kteří dosti připomínají pravěké bytosti. To sem ale zatím nepatří. Rozdělíme si jednotlivé kontinenty a můžeme začít.

1. Severní Amerika

Appalčské hory při pobřeží Pacifiku se od konce svrchního kampánu příliš nezměnily. Už tehdy tu rostly obrovské sekvoje, zem byla poseta houbami, kapradinami a menších kvetoucích rostlin a vzduch brázdili obří vážky a brouci. Je velmi zajímavé, že zde objevila legenda o Opeřeném ďáblovi z Lone Pine, který se hodně podobá troodonovi či acheroraptorovi. Třeba tyto lesy skrývají ještě nějaká tajemství...

2. Asie

Sečuánské hory v podhůří velehor Himalájí patří k prostředí, které je nazývano deštný prales mírného pásu. Jsou rozesety při úpatí Himáljí, v severní Evropě, Ohňové zemi, Pacifickém pobřeží Ameriky, na Novém Zélandu, jižním Rusku a jižní Austrálii. V čínském Sečuánu jsou to obrovské lesy svým klimatem, podnebím, rostlinstvem i množstvím srážek podobné těm které tu byly na začátku pleistocénu. Zde se šíří také skasky o Yettim či Yerenovi, a je možné, že pokud jsou to primáti, kteří unikli svému vyhynutí, jsou tyto lesy pro ně skvělým novým domovem.

3. Afrika

Mangrovy při pobřeží Madagaskaru jsou identické s těmi, které zde rostly před 68 miliony let, kdy po zdejších pláních proháněl Majungasaurus a ve větvích hřadoval Rahonavis. Změnou však prošla zvířena pobřeží. Škoda, že už zde nepotkáme dlouhokrké plesiosaury, ale čas od šasu se objeví zpráva o spatření podivného tvora s dlouhým krkem. Je to opravdu přežívající plesiosaurus ?

4. Jižní Amerika

Argentinské a chilské pampy se změnily pouze zvířenou, jinak toto místo je časem téměř nedotknuté. Dříve, ještě před 9000 lety, zde žili velcí smilodoni, menší kopytníci, lamy a další zvířata včetně prvních lidí. Tyto oblasti už dnes obývány nejsou a výzkumy ukázaly, že zde žijí i medvědi brýlatí a někteří cestovatelé přínášejí i zprávy o spatření velké kočky se šavlovitě zahnutými zuby. Je jím "vyhynulý" Smilodon ?

5. Austrálie

 Nahoře je sice snímek z Pantanalu z Jižní Ameriky, ale velmi podobné bažiny jsou i v okolí města Darwin v Arhémské zemi a ty se od začátku křídy příliš nezměnily. Stále zde žijí krokodýlové, velké vážky a další a je zajímavé, že odtud přicházejí zprávy o spatření velkého predátora podobném rodu Austroraptor. Takže tyto končiny skrývají nejspíš další tajemství...

Míst, kde se zastavil čas bychom na světě našli nespočet, ale všechny bych sem určitě nedal. Určitě se v nich skrývají dosud nepoznaná tajemství a možné, jen možná se nám podaří někdy objevit.