Našli jsme nejstarší kvetoucí rostlinu !

19.08.2015 08:29

Paleontologický tým ze Španělska, Spojených států, Německa a Francie popsali nový druh krytosemenné rostliny z kopců severního Španělska. Identifikovali ji jako spondokřídovou vodní rostlinu, kterou požírali sauropodi a ornitopodi před 130 miliony.

Montsechia vidalii je nyní nejstarší známá kvetoucí rostlina, která byla nalezena v hornatých kopcích Španělska. Rostla pravděpodobně ve stojaté vodě, to znamená v jezerech a tuních. Tuto rostlinu známe paradoxně již přes sto let. Také bylo již dříve předloženo, že se jedná o nejstarší kvetoucí rostlinu. To však nebylo uznáno, a tak byla za nejstarší kvetoucí rostlinu považována čínská rostlina Archaefructus sinensis. "Naše nová analýza ukázala, že se jedná o 5 milionů let starší kvetoucí rostlinu něž čínský Archaefructus. Fosílie použité při studiu byly v minulosti špatně pochopeny a dokonce i špatně vyloženy." uvedl prof. David Dilcher z Indianské Univerzity, hlavní autor on-line publikované studie ve sbírce indianské Národní akademie věd. Prof. Donald Les z Connecticutské univerzity, bohužel nezapojený do výzkumu, dodal k nálezu: "Reinterpretace zkamenělin nám ukázala nový a fascinující na rostlinnou biologii." Závěry popisu jsou založené na výzkumech téměř 1000 pozůstatků této rostliny.

Ilustrace přibližné podoby rostliny.

"Tato rostlina nevykazuje žádné struktury pro přilákání hmyzu. Vzhledově se tedy tato rostlina podobala hlevíku, součásné často akvarijní rostlině." dodal profesor Dilcher. Tým se plánuje dozvědět o této rosltině více a zařadit jí do vývojového schéma.