Neskutečné se stalo skutečným : Patagotitan mayorum

11.08.2017 21:05

Právě dnes byla uveřejněna studie argentinských paleontologů, ve které je také popis jednoho z dosud největších známých tvorů, který kdy kráčeli po zemském povrchu. Patří k vůbec prvním ohromným sauropodům, kteří se v průběhu jejich velice úspěšného vývoje objevili. Jedná se o tzv. titanosaura z Trelew, dnes už tedy rod Patagotitan.

Zdá se mi to takřka nemožné, ale před 2 lety jsem zde na blog publikoval článek původně pojmenovaný "Megatitan" pojednávající právě o velkém titanosauridním sauropodů od města Trelew. Později jsem se rozhodl tento článek přejmenovat na "Patagotitan" a právě tímto rodovým názvem pojmenovala skupina argentinských paleontologů stejného sauropodního dinosaura.

Mezi lety 2012/13 byly poblíž města Trelew v argentinské provincii Chubut objeveny kosti skupiny nesporně ohromných sauropodů, kteří představují jedny z nejkompletnějších jedinců velkých sauropodů. Do světa bylo ohlášeno, že byl objeven největší suchozemský tvor všech dob. Tyto rozměry nebyly přehnané, jednalo se o tvora, který byl okolo 37,2 m dlouhý, vážil okolo 70 tun a byl vysoký něco málo přes 6 m v kohoutku.

"Kosti, které jsme na lokalitě nalezli, vypovídaly o tom, že se bezesporu jedná o nový druh ohromného sauropoda, většího než cokoliv předtím objevené, co jsme v našich laboratořích preparovali," řekl Dr. José Luis Carballido z Museo Egidio Feruglio (zkráceně MEF). "Úžasné pro nás bylo také zjištění, že se jednalo o různá růstová stádia téhož rodu, což ještě více podtrhlo jeho jedinečnost," dodal. Kosti byly uloženy na stejném místě, pravděpodobně zde patagotitani zemřeli všichni naráz při přírodní katastrofě, nejspíš záplavě.

Patagotitan mayorum vážil okolo 79 tun, takže byl zhruba o 4 až 9 tun hmotnější než Argentinosaurus, který dosahoval zhruba stejné velikosti jako subadultní jedinci patagotitana nebo o 20 % hmotnější než jiný obří sauropod Dreadnoughtus. Bezesporu tak jde o jednoho z největších tvorů, kteří kdy chodili po zemském povrchu, podobá se velikostí rodům Argentinosaurus, Puertasaurus a Futalognkosaurus.

"Provedli jsme detailní rozbory všech kostí, které vykazují výrazné rozdíly oproti všem druhům (výše zmíněným), podobně jako u jeho nejbližšího příbuzného rodu Puertasaurus byly neúplné," vyjádřili se vědci.

Tohoto sauropoda řadíme do skupiny Lognkosauria, kde se objevilo nejvíce velkých sauropodů a právě tento je z nich nejstarší, jelikož žil v době před zhruba 101 milionem let ve svrchním albianu. Jedná se tak o prvního z řady obřích titanosauridních jihoamerických sauropodů.

"Stáří tohoto tvora nám může pomoci rozluštit, jak se vyvíjel extrémní gigantismus u titanosauridů v jižní americe. Jeho evoluci pozorujeme i u dalších, ale u žádného nebyla tak rychlá a drastická jako u patagotitana," dodali.

V neposlední řadě musím dodat, že v poslední době se s úžasnými objevy a popisy neptačích dinosaurů doslova "roztrhl pytel". V nedávné době je to objev čínského oviraptorosauridního "kasuára" rodu Corythoraptor, skvěle zachovaná fosílie rodu Borealopelta z USA nebo objevení nového rodu troodontida Lateniventarix z Kanady a znovuobjevení (na které jsem svým způsobem dlouho čekal i já) rodu Steynonychosaurus. A máme stále ještě téměř polovinu roku před sebou...