Objevení planktonu díky ledovcům

20.08.2017 10:59

Vědecké týmy z Australian National University, z Brémské Univerzity a Biochemického Institutu Maxe Plancka publikovaly v magazínu Nature novou teorii o vývoji prvotních typů planktonu, která by mohla pozměnit náš pohled na dobu Cryogenianu a konkrétně ledového Marinoanu, tedy asi před 659-645 miliony let, kdy se z naší planety prakticky stala "sněhová koule". Podle nich právě zde započal vývoj prvních složitějších organismů.

Naše planeta prošla, ještě před začátkem fanerozoika, několika masivními ledovými dobami a právě v období zvaném Cryogenian se na jeho konci objevila jedna z těch největších, kdy se objevily ledovce velké jako oceány a kontinenty. I zde však existoval život a možná zde započal také jeho složitější vývoj.

Naznačuje tak výzkum výše zmíněných institutů, který byl proveden na základě nalezených sedimentárních mikrofosíliích, které byly nalezeny v centrální austrálii. Ačkoliv v dobu jejich usazení byla Země 50 milionů let pod ledovým příkrovem, zdá se, že došlo k velice důležitému kroku pro vývoj ekosystémů.

Vědci totiž na základě nich zjistili, že se v tu dobu značně zvýšila koncentrace nutričních hodnot a energie, která se dala z okolí získat. Umožnilo to tak vůbec první vývoj ekosystémů na naší planetě. Jednalo se tak doslova o "ekologickou revoluci", která odstartovala vývoj složitějších forem života na Zemi.