Pliosauří obr z Ruska

27.05.2017 12:02

Paleontologický tým zkoumající fosilní úlomky z oblasti dolního toku řeky Volhy v Rusku uvedl v platnost nový druh velkého pliosaurida, který dokazuje, že velikostně se křídoví příbuzní velkých typů pliosaurů z jury moc nelišili. Tento nový druh se tak řadí k vůbec největším příslušníkům své skupiny.

Pliosauridi patřli k největším mořským dravcům všech dob, jejich největší představitelé mohli dosahovat délky i 17 m. Moc za nimi nezaostává ani nově popsaný druh Luskhan itilensis. Toto zvíře obývalo oblast dnešní řeky Volhy před zhruba 130 miliony let v odbě spodní křídy, kde to byl hlavně lovec ryb a olihní.

"Luskhan patří pravděpodobně k těm větším pliosauridům, jen jeho lebka měří 1,5 m, čímž je jasné, že patřila velmi velkému zvířeti. Má také velmi šíhlé a špičaté rostrum, které poukazuje na skutečnost, že lovil převážně ryby. Jeho ekologická nika se tedy podobala gaviálům či říčním delfínův," vyjádřl se dr. Valentin Fisher z Univerzity v Liegu.

Tento nález byl uskutečněn již roku 2002 dr. Glebem Uspenskym, popis byl uskutečněn však až letos. Ukazuje nám také, že se pliosauři rozšířili i do jiných paleoekologických nik, než moří a oceánů.