Pliosaurus carpenteri

26.06.2016 10:42


Jurská moře a oceány křižovalo hned několik druhů rodu Pliosaurus a patrně nejslavnějším a největším byl Pliosaurus funkei. Za ním se potom pohybovaly druhy P. kevani a P. carpenteri. Poslední jmenovaný je popsaný poměrně nedávno a to roku 2013. Pliosaurus carpenterův byl velkým mořským dravcem moře Anglie. Soutěžil však o své postavení s lioplerodonem a několika dalšími druhy pliosaurů. Lovil většinou velké ryby a amonity, ale nedělalo mu problém zabít a sežrat i plesiosaury nebo mláďata svého vlastního druhu. Umožňovala mu to 1,8 m dlouhá lebka s velkými ostrými zuby. Tohle nebyl obyjčejný plaz ale fascinující mořský predátor. Podle Rogera Bensona, který provedl popis tohoto druhu, je u několika exemplářů pozorován sexuální dimorfismus. Samci tedy nejspíš byli mohutnější než samice.

Stejně jako u dalších mořských plazů i tomuto sloužily zahlavní pohon čtyři ploutve. Ovšem hlavně u velkých druhů pliosaurů dokázaly vyvinout rychlost snad až kolem 40 km/h.


Monstrum od E4

Původní holotypní fosílie (BRSMG Cd6172) byly objeveny v násypu pod dálnící E4 ve Wesbury Clay pit. Tým dr. Sassonové ho popsal jako "Westbury pliosaur II" a dodnes jsou původní pozůstatky, objevené v roce 2012, uloženy v Bristolském městském muzeu a výtvarné galerii. Jako druhý westburyenský pliosaurus byl nazván podle toho, že už dříve ve stejném lomu byly nalezeny fosílie dalšího pliosaura. Ten (P. westburyensis) se ovšem lišil v některých znacích lebky. V roce 2013 se nakonec popisu zúčastnily některé paleontologické skupiny, třeba Judyth Sassonová nebo Roger Benson.

Naleziště: Anglie                                       Prostředí: Mělká moře a oceány

Poddruh: Žádný                                        Váha:

Strava: Menší příbuzní, ryby, olihně            Význam: "Carpenterův více ještěr" podle paleontologa Kennetha Carpentera

Doba: stupeň Kimmerigian, před 155 mil. l. Sok: Větší příbuzní

Délka: snad až 12 m                                Zařazení: Sauropterygia, Pliosauridae, Thalassophonea,

Popsán: Benson et. al., 2013                    Pliosaurus

Výška: 2,1 m                                          Synonyma: Žádná