Podivné ryby ještě nezmizely a Rhegmaspis je toho dokladem

04.10.2015 07:25

Galespidi byla skupina velmi zvláštních pancířnatých bezčelistnatců, kteří se vyskytovali po celém světě, hlavně v období siluru a spodního devonu. Většina z nich měla velmi netradičně utvářený hlavový štít, který několikrát mohl přecházet i do uzkého rostra. Podobný má nový exemplář Rhegmaspis xiphoidea ze spodního devonu.

Tato velmi podivná malá (asi 5-7 cm) ryba s nosem jako meč žila před zhruba 410 miliony let  Posongchongské formace v jižní Číně, konkrétně v provincii Yunnan. Popis se uskutečnil asi 1. října dr. Zhi-Kun Gaiem z Institutu Vertebrátní Paleontologie a Paleoantropologie z Pekingu a jeho týmem, kteří jsou také spolu-autoři povídky Cesty Asijských Obratlovců

Tato fosilní ryba představuje zároveň jednoho z nejlépe zachovaných zástupců galespidů. Má také jeden z nejpodivnějších rybích lebečních výrůstků.

"Rhegmaspis ukazuje adaptaci na druh hlubších, ale prosluněných vod, ve kterých se živil menšími živočichy. Tato nová forma ukazuje diverzitu řádu Huanaspidiformes a ukazuje poslední diverzitu galespidů před jejich zmizením a taky zmizelé ekosystémy spodního devonu, dodal dr. Gai.