Rhizodus

21.10.2017 10:00

Dnes největšími žijícími rybami jsou parně sumci, kteří dorůstají možná až 6ti metrové délky a váhy přes 400 kg. Jedná se o nehybné dravce dna, kteří k hladině vyplouvají výjmečně. Navzdory těmto mírám však všichni pokulhávají za ohromnou karbonskou dravou rybou z příbuzenstva latimérií. Jejich mnohem strašlivější dravá příbuzná se pohybovala v močálech středního karbonu před zhruba 330 miliony let lovící všechny větší i menší tvory. Krkolomné pojmenování Rhizodus zvolil při popisu sir Richard Owen podle silných kořenů v dlouhých zubech tohoto sladkovodního predátora, pojmenování v překladu znamená "vykořeněný zub." Jako u mnoha jiných svých příbuzných se zuby těchto tvorů měnily, některé z nich však byly značně dlouhé, přečnívající z tlamy a srovnatelné se zuby některých teropodů (největší dosud známý zub měřil 22 cm). Tuto smrtící výbavu ještě více umocňovaly masivní čelisti s poměrně silným zkusem dovolujícím trhat a polykat i mnohem tvrdší sousta, než všudypřítomné obojživelné tetrapody a obojživelníky. Mohl například útočit i na velké členovce, jako byl obří stylonurin Hibbertopterus nebo požírat zbytky jejich rozkládajících se těl. Lebka byla velice objemná, v předu byly umístěny velké očnice dovolující vidění v kalné vodě zdejších močálů. V zadní části byly velké lebeční kosti držící silné svaly čelistí. Kosočtverečné šupiny kryly celé proudnicové tělo rhizoda s několika břišními a ocasními ploutvemi, víme, že se tyto šupiny velice podobaly šupinám dnešních amazonských arapim. Z ploutví se staly pouze malé pahýly na světlém břiše těchto ryb, ocas byl tvořen několika laloky, z nichž největší byl schopen vyvinout za krátkou chvíli velkou rychlost. Naopak prsní ploutve byly docela silné, možná až tak, že se daly použít ke krátkým pochodům po souši, podle některých vědců dokonce vedl podobný způsob života jako krokodýli.

Rhizodus má velice diskutabilní historii svého paleontologického popisu. Oficiálně byl pravděpodobně popsán právě sirem Richardem Owenem roku 1840, nicméně jsem také narazil na to, že podle některých informací byl popsán již roku 1836 vědcem Traquairem.

Mimo nejasností s vědeckým popisem nese tato rybí příšera ještě jednu nejasnost a sice geologické stáří. Ve většině pramenů jsem nalezl, že se poprvé objevuje v sedimentech středního karbonu před asi 336 miliony let a přežívá až do raného permu před 298 miliony let. Jenže v knize významného francouzského experta na rané tetrapody, a taktéž dobu od svrchního devonu až po svrchní perm, Sébastiena Steyera stojí, že tyto ryby se objevují již v nejsvrchnějším devonu před 359 miliony let.


Pravěký teror

V souvislosti s největšími dravými rybami se Rhizodus objevil ve 43. epizodě znémého pořadu River Monsters. Jeremy Wade ho zde popisuje velice výstižně a sice jako "ultimate river monster" a zdůrazňuje jeho útočnost a agresivitu.

Naleziště: Skotsko, Irsko (ostrov), kanadská arktida        Prostředí: Pobřežní delty, bažinaté vody

Druh: R. hibberti (typ.), R. gracilis, R. ornatus                Váha: zhruba 500-1000 kg

Strava: Obojživelníci, členovci, ryby                               Význam: "Vykořeněný zub" podle hlubokých kořenů zubů

Doba: stupeň Famennian?-Asselian, před 359-298 mil. l. Sok: Žádný

Délka: 6-8 m                                                              Zařazení: Sarcopterygii, Tetrapodomorpha, Rhizodontida,

Popsán: Owen, 1840 ?                                                Rhizodontidae

Výška: zhruba 0,5 m                                                   Synonyma: Žádná

zdroj obrázku:

https://en.wikipedia.org/wiki/Rhizodus