Sinraptor

28.08.2015 08:30

Pokud bysme hledali v jurské Číně nebezpečné tvory, nemohli bychom přehlédnout metriakantosaura druhu Sinraptor dongi ("Dongův čínský zloděj"). Tento lovec, jež mohl dosáhnout délky až 10 m, byl velmi zdatný a dokázal lovit různorodou potravu v jeho domovině,  v souvrství Shishugou. Už od mládí dokázal lovit malé dinosaury, savce a obojživelníky a možná i pterosaury. V průběhu dospělosti se už stával zkušenějším dravcem a lovil ornitopody, stegosauridy, ceratopsiny, jiné teropody a dokonce ve dvojicích či menších smečkách lovil sauropody. Někteří si proti nim udělali ochranu, jako je například velikost (Mamenchisaurus sinocanadorum) či zbraně (jako Shunosaurus na obrázku). Nepohrdl však ani mršinou. Hrůzostrašnost mu vydobila místo i u napajedel.

 

Objev netvora

 Objev holotypního materiálu se uskutečnil v souvrství Shishugou v roce 1987 kanadsko-čínskou expedicí. Bylo to v pouštích severozápadní Číny. 7 let pak byly v depozitáři. V roce 1994 byly popsány Philipem J. Curriem a Xianem Zhaoem. Zjistili, že se jedná o pozůstatky velkého predátora střední jury s délkou kolem 7,6 m a výškou 3 m o celkové váze 2 tuny. Pojmenovali ho Sinraptor dongi. Přiřadili k němu ještě údajný druh "Yangchuanosaurus" hepingensis popsaný v roce 1992. Společně s yangchuanosaurem ho později dali do čeledi Metriacanthosauridae. V Zigongském Dinosauřím Muzeu jsou uloženy pozůstatky druhu S. hepingensis.

 

Na pitevně

Na jedinci druhu S. dongi uloženého pod číslem IVPP 10600 jsou vydět známky po kousnutí. Kosti nesou známky proražení a drážek po zubech. Jedno žebro bylo dokonce rozdrcené, ale překvapivé bylo, že kosti vykazovaly známky hojení.

 

V populární kultuře

Sinraptor se doposud objevil v dokumentu Dinosaur revolution. Zde byl jako vrcholový predátor lovec sauropodů. Dále se objevil juvenilní jedinec v dokumentu Planeta dinosaurů. Zde se mu podařilo ulovit pouze epidexipteryxe.

   
Naleziště: severozápadní Čína, formace Shishugou Druh: S. dongi, S. hepingensis (?)
Strava: Dinosauři, pterosauři, obojživelníci Doba: stupeň Oxfordian, před 161-160 mil. l.
Délka: 7,6 m (možná však až 10 m) Popsán: Currie a Zhao, 1994
Výška: 3 m Prostředí: Lesy a planiny
Váha: 2 t Zařazení: Theropoda, Carnosauria, Allosauroidea,
Význam:"Čínský zloděj" podle odhánění masožravců od mršin Metriacanthosauridae, Metriacanthosaurinae
Sok: Žádný (Yangchuanosaurus ?) Synonyma: Yangchuanosaurus hepingensis

 

Sinraptor-čínský alosaurus

Nahoře je video, na kterém je souboj, který se mohl odehrát zhruba před 166 miliony let v Číně.  Mladý a zmatený šunosaurus, který pozřel omamné houby, musel svést souboj se dvěma sinraptory. Tento klip je výstřižka z dokumentu Dinosaur revolution.