Telmatosaurus

02.06.2015 17:51

Telmatosaurus ("Bažinný ještěr") patří k zástupcům primitivních hadrosauridů z ostrovů, které dnes tvoří jihovýchodní evropu. Jednalo o tzv. ostrovní verzi velkých hadrosauridů z jiných kontinentů. Tito dinosauři pocházejí z ostrova Hateg, geologické formaci v Rumunsku. Neměli zde příliš mnoho predátorů, ale někteří jako např. Bradycneme či Elopteryx mohli tomuto mírumilovnému býložravci značně ublížit. V současnosti známe kolem 5-10 lebek a dalších kosterních fragmentů. Oblasti Hategu byly navíc objeveny i zkamenělá vejce hadrosauridů, které by mohly patřit tomuto druhu.

 

Starý známý

Telmatosaurus je znám od roku 1895, kdy skupina rolníků našla na pozemku města Săcele lebku býložravého dinosaura. Naštěstí byla mezi nimi i Ilona Nopsca, která měla 18ti letého bratra Franze. Když mu ukázala fosilní lebku, inspirovalo ho to, aby začal ve Vídni studovat paleontologii. O 4 roky později použil pro stejnou fosílii název Limnosaurus transsylvanicus. Pojmenoval ho podle tehdejší představy "hadrosaurus v bažině", jelikož limnos je latinsky "bažina". Zjistil však, že toto jméno již dříve použil Othniel C. Marsh pro krokodýlovitého (později však bylo toto jméno přiřazeno k pristichampsusovi). Proto jméno v roce 1903 změnil jméno na Telmatosaurus transsylvanicus. "Telma" ovšem také znamená "bažina" či "močál". V roce 1910 pak Barnum Brown, Nopsca však o ničem nevěděl, popsal nový rod Hecatasaurus, bylo to však jeho synonymum.

Holotyp lebky, který nese označení BMNH B.3386, byl nalezen ve formaci Sânpetru, kde protéká řeka Sibișe. Nález se datoval do doby před 68 mil. let, tedy do doby pozdního Maastrichtianu. Později se ukázalo, že jde o součást ostrova Hategu. Nález se skládal z dolní čelisti a lebky (nahoře). Nápadně protažená byla nosní část, takže se dá předpokládat, že "spásal" traviny a jiné přízemní rostliny. V roce 1915 se začal Nopsca domívat, že jde o druh Orthomerus transsylvanicus. Od 80. let se však tento živočich začal považovat za nomem dubium, a tak se tedy jméno Telmatosaurus oživilo. Naopak se začalo předpokládat o tomto fragmentálním hadrosauridovi ze Španělska, Francie a Německa, že jde o telmatosaura. Mohlo by se o něj jednat, ale s určitostí to říci nemůžeme.

   
Naleziště: Rumunská oblast Hateg Druh: T. transsylvanicus
Strava: Traviny, listy, plody, patrně i vodní rostliny Doba: stupeň Maastrichtian, před 70-66 mil. l.
Délka: 5 m Popsán: Nopsca, 1899 (jako Limnosaurus)
Výška: 1,94 m Prostředí: Bažinaté oblasti kolem řek.
Váha: 500 kg Zařazení: Ornithopoda, Hadrosauroidea,
Význam:"Bažinný ještěr" kvůli pobívání v bažinatých oblastech Hadrosauridae
Sok: Bradycneme, Elopteryx, Hatzegopteryx Synonyma: Limnosaurus, Orthomerus