Texacephale

26.08.2015 17:23

Texacephale langstoni ("Langstonova hlava z Texasu") je pachycefalosaurid z někdejšího Texasu, v křídě se však jednalo o pobřeží Laramidského kontinentu. Dnes se jedná o Národní památník Big Bend vzdálený asi 500 km od El Pasa. Pozůstatky tohoto druhu byly popsány třemi paleontology podle nasbíraných fragmentů v tomto památníku. Když byly porovnány s desítkami dalších lebek známých pachycefalosaurů, tak vědci došli k závěru, že se jedná o nový rod i druh pachycefalosaura. Unikátní ornamentace a znaky na „dómu“ (kupoli) jsou schopné absorbovat náraz energie a podpurují argument, že se tito dinosauři sráželi hlavami. Je však pravděpodobnější, že je používali spíše k rozpoznávání či proti útoku predátorů. Texacephale měřil jen 2 m a ve své skupině patřil ke středně velkým zástupcům. Byl přibližně stejně velký jako menší kůň. K největším naopak patřil jen o 10 až 11 mil. let mladší Pachycephalosaurus wyomingensis. Tento obr mohl dorůst délky až 6 m.

 

K čemu hlava ?

O pachycefalosaurech se hovoří většinou jako o "dinosaurech co se srážejí hlavami". Vědci v tomto ohledu mají více otázek než odpovědí. Otázky jsou třeba zda: Bojovali pouze samci ? nebo Mělo vítězství pístup k samicím či k dominatnímu postavení ve stádě ? S jistotou to bohužel říci nemůžeme... Argument podporující tuto teorii je např. hlava jednoho jedince texacefala, který měl na svém lebečním dómu podivnou "kráterovirou" prohlubeň. Nejspíš to nebyl obvyklý anatomický znak, ale vzácné zranění hlavy a je možné, že se jedná o následek srážky s jiným jedincem. Stejně tak to ale mohla být srážka, jako dopadnutí na kámen. O jednoznačný důkaz se tedy nejedná.

 

Děsivé pobřeží

Tento dinosaurus zde v pobřežní záplavové nížině žil spolu s hadrosaury, teropody a ceratopsidy. V geologické formaci Aguja byli nalezeny jeho pozůstatky společně s fosiliemi obrovského prehistorického aligátora druhu Deinosuchus hatcheri. Tento až 11 m dlouhý a nejméně 8 tun těžký dravec prokazatelně lovil i dinosaury.

 

Na počest Langstona

Texacephale langstoni je příznačné jméno pro tohoto dinosaura. Celé jméno znamená "Langstonova texaská hlava". Texa- znamená, že se jedná o druh z Texasu a koncovka -cephale (často používaná pro tlustolebé dinosaury) odkazuje na lebku. Druhové jméno je poctou americkému paleontologovi Wannu Langstonovi jr. (1921-2013).

   
Naleziště: USA, Texas, souvrsvtví Aguja a Big Bend Druh: T. langstoni
Strava: Plody, ořechy, semena, listy Doba: stupeň Campanian, před 77 mil. l.
Délka: asi 2 m Popsán: Longrich et. al., 2010
Výška: asi 1 m Prostředí: Záplavové nížiny
Váha: kolem 100-200 kg Zařazení: Heterodontosauriformes, Marginocephalia,
Význam: "Texaská hlava" podle místa nálezu Pachycephalosauria, Pachycephalosauridae
Sok: Krokodýli, teropodi Synonyma: Žádná