Theiophytalia

28.09.2015 19:19

Příbuzní iguanodontů byli rozšíření takřka po celém světě. Několik jich žilo i v severoamerických lesích, příkladem je i Theiophytalia ("Božská zahrada"). Velký styrakostern dlouhý kolem 5 m a největší coloradský ornitopod té doby-takto by se dala popsat. Žila pravděpodobně v menších stádech putujících kolem vodních toků. Její kůže byla nejspíš tmavé barvy. Zrohovatělá hřbetní kůže možná tvořila výstupky. Spoléhala se na zrak a čich, před dravci se chránila útěkem. Je známa na základě holotypu lebky nalezené, již v roce 1878.

 

Objev v zahradě

Jméno tohoto ornitopoda pochází z řeckých slov θειοc (theios),  což znamená "zahrada" a φυταλία (phytalia), což je "božská". Je to kvůli Zahradě bohů v parku Colorado Springs, kde byla nalezena holotypní lebka.

Holotyp částí lebky, které byly považovány za nový druh kamptosaura (konkrétně C. amplus).

Byla nalezena v roce 1878 Jamesem Hutchinsnem Kerrem. Byla pak předána palentologovi O.C.Marshovi. Ten ji popsal jako Camptosaurus amplus.

 

Kam tě dáme

Po té, co Marsh nález popsal v roce 1886 jako C. amplus, bylo toto tvrzení následně posíleno argumentem, řečeným v roce 1909 Charlesem Gilmorem. Domívali se tak proto, že sedimenty ve kterých byla lebka nalezena, pocházejí ze svrchojurské formace Morrison. Od té doby byly všechny rekonstrukce kamptosaura znázorňovány s lebkou theiofytalie. Přezkoumání v roce 2006 dr. Brillem a dr. Carpenterem však odhalilo, že se vůdec nejedná o jurský nález, nýbrž pochází z formace Purgatoire staré 112 milionů let. Po nalezení opravdové kamtosaurovy lebky bylo vidět, že se jedná o zcela jiný druh, protože je rozdíl mezi několika znaky, například je to celková délka či jiný kvadrát. Původně byla řazena jako forma někde mezi kamptosaurem a iguanodonem. Fylogenetické přezkoumání v letech 2010 a 2011 dr. McDonaledem však odhalilo, že je nejbližší příbuzný hipodraka a patří do kladu Styracosterna.

   
Naleziště: Colorado Druh: T. kerri
Strava: Listy, plody, kapradiny Doba: stupeň Albian, před 112 mil. l.
Délka: 5-6 m Popsána: Brill a Carpenter, 2006
Výška: kolem 2,3 m Prostředí: Lesy kolem vodních toků
Váha: 720-1350 kg Zařazení: Ornithopoda, Iguanodontia,
Význam:"Božská zahrada" podle naleziště Ankylopollexia, Styracosterna
Sok.: Dromaeosauridi Synonyma: Camptosaurus amplus