Torotix

05.04.2016 19:28


Těžko říct zda je Torotix ("Děrovaný") opravdu prvním znmým pelikánem, protože původní a dodnes jedinný nález představuje nekompletní humerus. Určitě se však jednalo o vodního ptáka, který žil v deltách řek a při mělkých mořích v moři Niobarra. Živil se hlavně rybami, ale nepohrdl ani zbytky mořských plazů, které mohl nalézt na plážích. Sám se však mohl stát obětí obřích mosasaurů, kteří měli dost silný hnací pohon, aby se mohli vymrštit i 4,5 m nad hladinu. Nebezpečí tomuto živočichovi mohli představovat i někteří požírači mořských zbytků, jedním z byl i tyranosaurid Aublysodon. Mohl žít v koloniích na skalních útesech při pobřeží.

Nejasnost

Vědci se přou o to, zda se opravdu jedná o pelikána. Původne ho autor popisu Brodkorb zařadil k předkům moderních plameňáků, pozdější vědci se však přikláněli k tomu, že jde o jiného vodního ptáka.  Pozdější výzkumy vyloučily, že by šlo o tereje, plameňáka, pisilu či další možné letce.

Později se vědci přiklonili k názoru, že se jedná o jednoho z prvních předků pelikánů, tedy ne pravého pelikána, ale jejich blízkého příbuzného. Někdy je taky řazen mezi první zástupců skupiny Galloanserae.

Naleziště: Wyoming                                 Prostředí: Pobřeží a mělká moře                  

Druh: T. clemensi                                    Váha: 1,5 kg                  

Strava: Ryby a zbytky mořských tvorů        Význam: "Děrovaný" ?                  

Doba: stupeň Maastrichtian, před 66 mil. l. Sok: Vodní plazi, dinosauři

Délka: kolem 60 cm                                 Zařazení: Dinosauria, Aves, Pelecaniformes,

Popsán: Brodkorb, 1963                           Torotigidae

Výška: 55 cm                                          Synonyma: Žádná