Valdosaurus

03.01.2016 20:24

Valdosaurus ("Wealdenský ještěr") je lehký ornitopod z jižní Anglie. Pohyboval se ve stádech nebo malých skupinách kolem jezera Wealden v jižní anglii. Je to dryosaurid, neboli pokročilý ornitopodní dinosaurus. Valdosaurus mohl mít popelavě šedé zbarvení kvůli krytí ve skalách. Je také pravděpodobné, že měl peří, jakési štětiny podobně jako čínský Tianyulong confuciusi. Pod jeho hruškovitou hlavou mohl být vak zářící jasnými barvami k lákání samic. Určitě rychle běhal, kvůli tomu, že v oblasti jeho výskytu se objevovalo hodně dravců. Útěk byl vlastně jeho jedinnou ochranou, protože na své straně neměl velikost ani sílu. Většinou byl loven smečkami teropoda rodu Yaverlandia, který byl rychlý a měl hrozivé zubaté čelisti. Občas se ale stalo, že tohoto malého ornitopoda ulovil také Baryonyx, který lovil většinou ryby, ale v nedostatcích se uchýlil i k lovu takovýchto rychlých zvířat.

 

Hypsilofodon, dryosaurus nebo?

Příběh valdosaura začíná pravděpodobně již v roce 1848, když se na ostrově Wight Gideon Mantell pokoušel najít další fosílie iguanodona. Je možné, že v tomto nálezu už byly přítomny fosílie valdosaura, ale spíše se jednalo o mladé jedince jeho iguanodontidních příbuzných. Ale v roce 1868 tam byl prof. William Darwin Fox, který hledal fosílie na jihozápadě ostrova fosílie poblíž Cowleaze Chine a sice našel dvě kosti stehenní, relativně malé velikosti, a několik dalších kostí. Předal je Národnímu Přírodovědeckému Muzeu v Londýně a tam setrvaly 107 let a po nějakou dobu byly považovány za hypsilofodonta. Pak v roce 1975 se jich ujal odborník na ornitopody Peter Galton a na základě podobnosti kostí s americkým dryosaurem stanovil nový druh Dryosaurus canaliculatus. Dvouletý výzkum však Galtonovi přiměl změnit rodové jméno na Valdosaurus.

 

Nigerská lokace

V roce 1982 byl v Nigeru nalezen kosterní materiál malého ornitopoda, který pocházel ze spodní křídy. Byl ze stejného místa, jako ornitopod Ouranosaurus. Tehdy přivezl z Afriky Philippe Taquet nález, který předal Peterovi Galtonovi. Popsali ho pod jménem Valdosaurus nigeriensis, protože se anglickému ornitopodovi tak podobal, že byl po řadu let považován opravdu za stejné zvíře. Bylo to částečně proto, že ten materiál představovalo jen pár kostí a taky, že pozůstatky nebyly zařazeny do příslušného stupně spodní křídy. Až v roce 2009 Galton svůj názor přehodnotil a zjistil, že nigerský nález je mnohem mladší, a tak stanovil nový druh Elrhazosaurus nigeriensis.

Naleziště: Anglie, Rumunsko, Španělsko                               Prostředí: Lesy a břehy jezer          

Druh: V. canaliculatus                                                         Váha: 24 kg

Strava: Nízkorostoucí vegetace                                            Význam: "Wealdenský ještěr" podle místa nálezu 

Doba: stupeň Valanginian až Barremian, před 137-125 mil. l.  Sok: Neovenator, Baryonyx, Yaverlandia

Délka: 1,2-2,2 m                                                                Zařazení: Dinosauria, Ornithischia, Ornithopoda,      

Popsán: Galton, 1977                                                         Dryosauroidea, Dryosauridae     

Výška: 1 m                                                                        Synonyma: Dryosaurus, Hypsilophodon