Wukongopterus

09.01.2016 08:54

V období střední jury, zhruba v době, kdy se začali objevovat první gigantičtí sauropodi, nad lesy Číny kroužili podivuhodní pterosauři, kteří představovali velmi zajímavou uličku evoluce. Jeden z nich byl dokonce pojmenován jako Darwinopterus, podle "objevitele evoluce" Charlese Darwina. Někteří zich měli znaky ramforynchů a pterodaktylů dohromady a proto jsou zároveň považováni za slepou uličku evoluce. menují se wukongopteridi, podle zástupce druhu Wukongopterus lii, který dal jejich čeledi jméno. Byl to malý pterosaur s rozpětím kolem 73 cm, který kroužil nad lesy severní Číny ve střední juře, který pojídal hlavně hmyz a malé obratlovce. Podle našich dosavadních výzkumů byl u nich přítomen sexuální dimorfismus, tedy že samci se lišili od samic. V tomto případě měli samci na hlavě hřebeny, které mohly být pestře zbarveny pro lákání samic či zastrašování.


Experti

Tento malý pterosaurus byl popsán kolektivem tří čínských paleontologů a brazilského experta na pterosaury Alexendera Kellnera. Jméno mu autoři vytvořili na základě Opičího Krále z čínské knihy vydané v roce 1592 Cesty na Západ Sun Wukonga a samozřejmně latinského slova pteron. Druhové jméno bylo vytvořeno z jména správce a preparátora IVPP (Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology) Li Yutonga.


Zadní blána

Podle nalezeného holotypu IVPP V15113, který se skládá z částečné lebky a hřebenu, kostí končetin a obratlů. Podle nich vědci určili rozpětí a délku tohoto pterosaura. Jelikož se perfektně zachoval, byly přítomny i některé otisky blan mezi křídly. Ty byly i mezi zadníma nohama a ocasem.

Naleziště: Severní Čína                         Prostředí: Lesy                                                 

Druh: W. lii                                         Váha: 4,5 kg                                                

Strava: Hmyz, ještěrky a menší savci     Význam: "Wukongovo křídlo" podle opičího krále                                             

Doba: stupeň Callovian, před 164 mil. l. Sok: Masožraví dinosauři, ptakoještěři                                                    

Délka: 1,3 m, rozp. 73 cm                    Zařazení: Pterosauria, Breviquartossa,                                                     

Popsán: Wang et. al., 2009                  Wukongopteridae

Výška: na všech čtyřech 25 cm             Synonyma: Žádná