Xianshou

29.08.2016 18:43


I za nátlaku dinosaurů se vyskytovalo hodně druhů savců, většina z nich však byla velmi primitivní. Někteří z nich se podobali vydrám či letuchám, ale Xianshou připomínal spíše primáty či hlodavce. Jeho lebka byla velmi podobná veverce, pravděpodobně velkou složku jeho potravy tvořily semena či hmyz, měl chápavé končetiny, které byly schopny uchopit předmět. Žil v lesích, které měly ve střední juře subtropický ráz, převážnou část rostlinstva tvořily jehličnany a blahočety. Xianshou se ve stromovém patře zcela ztratil, vážil nanejvýše 85 gramů a dlouhý byl kolem 15 cm. Váha se však lišila podle druhu. Hlavní hrozbou pro něj byli malí masožraví dinosauři a také velcí pavouci rodu Mongolarachne. Jeho aktivita se však soustředila hlavně na soumrak a noc, jelikož se tehdy většina predátorů (kromě teplokrevných maniraptorů jako byli Anchiornis, Xiantongia apod.) na lov nevydávala.

Vědci toto zvíře zařadili mezi velmi primitivní skupinu savců Euharamiyida. Patří do nadskupiny Haramiyida, což byli většinou savci podobní krysám a myším. Euharamiyidi však žili převážně na stromech. Xianshou nesl dva druhy, X. linglong a X. songae.


Rozluštění v etymologii

Původ jeho jména je v mandarínštině. Xian znamená něco jako "nesmrtelný" a shou "zvíře". První druh znamená v překladu "nesmrtelné zvíře výjmečně zachovalé", zároveň také odkazuje na město Linglongta, kde byl nalezen holotyp fosílie. Druhý druh je odkaz na Rufenga Songa, který vlastní několik fosílií.

Naleziště: Čína                                    Prostředí: Lesy a koruny stromů

Druhy: X. linglong, X. songae                Váha: 85 g

Strava: Hmyz, semena, plody                 Význam: "Nesmrtelné zvíře" podle nalezení fosílií

Doba: stupeň Oxfordian, před 160 mil. l. Sok: Maniraptoři, pavouci

Délka: kolem 15-20 cm                         Zařazení: Mammalia, Theriiformes, Haramiyida,

Popsán: Wang et. al., 2014                   Euharamiyida

Výška: zhruba 7,5 cm                          Synonyma: Žádná