Zhangheotherium

20.07.2016 09:15


V období druhohor existovalo mnoho druhů savců a většina z nich se stylem života, velikostí i zjevem navzájem podobala. Vyjímkou nebylo ani Zhangheotherium, savec o velikosti myši, který se živil hmyzem a vejci. Patří ke skupině symmetrodontů, starobylích savců, kteří vyhynuli v křídě. Tento savec žil v oblasti dnešní provincie Liaoning pod nohama dravých dinosaurů, kterým nedělalo problém tohoto tvorečka zabít. Před nimi se ale zhangeoterium mohlo schovat do jedné ze svých nor, které prokopávalo po seschlými kmeny poražených jehličnanů v obrovském lese, který před 135-125 miliony let bičovaly sopečné erupce a záplavy. Tento savec koexistoval ještě s několika dalšími rody savců, jako byli Repenomamus, Eomaia, Sinodelphys nebo Anebodon.

Zhangheotherium dalo světu představu, jak vypadali jeho příbuzní. První nález tohoto savce byl roku 1997 malý zub, ale o pár měsíců později byla na stejném místě nalezena výborně zachovalá kostra i s tělesným osrstěním. Do té doby nebyla stavba těla symmetrodontů známa. Ostatně samotní symmetrodonti pak mají na půl cesty od vejcorodých savců a dalšíh druhohorních savců jako trikodontů.


Jedovatý zabiják

Někteří vědci zastávají názor, že toto malé zvíře mělo na svých zadních nohách stejné jedové ostruhy jako ptakopysk. Pokud tedy jakýkoli menší masožravec toto zvíře pozřel, byl usmrcen jedem. Možná tedy až na jednoho. V exempláři GMV 2124, který pravděpodobně představuje masožravého opeřeného dinosaura sinosauropteryxe, byly nalezeny dvě čelisti tohoto tvora. Je tedy možné, že byl vůči jedu imuní.

Naleziště: východní Čína                                                  Prostředí: Lesy a nory

Druh: Z. quinquecuspidens                                               Váha: max. 50 g

Strava: Hmyz, vejce                                                         Význam: "Zvíře ze Zhangheo" podle oblasti nálezu

Doba: stupeň Hautervian až Barremian, před 135-125 mil. l. Sok: Masožravci

Délka: 10-25 cm                                                              Zařazení: Synapsida, Mammalia, Symmetrodonta,

Popsán: Hu, Wang, Luo a Li, 1997                                    Zhangheotheriidae

Výška: kolem 5 cm                                                         Synonyma: Žádná