Brachychampsa

11.06.2016 14:22


Narozdíl od většiny ostatních aligátorů měla Brachychampsa na zádech ještě lepší brnění, než její příbuzní. Žila však shodným způsobem života jako dnešní aligátoři, pohybovala se v řekách a jezerech paleoekosystémů bývalé Laramidie a podle některých vědců lovila i v řekách Kazachstánu. Nejčastějšími obětmi tohoto dravého plaza byli menší vodní plazi a ryby, někdy se jimi stali i nepozorní malí nebo mladí dinosauři. Tento plaz se také pohyboval stejně jako dnešní příbuzní, tedy vlněním zploštělého ocasu ze strany na stranu. Po souši se brachychampsa nicméně pohybovala méně ladněji, na kratší vzdálenost její 4 metrové tělo mohlo podnikat pouze menší výpady. Kořist tento aligátor lovil i po skončení doby druhohor. Je možné, že k tomu přimělo i jeho  rozšíření. Přežil do konce paleocénu a vyhynul asi před 63 miliony let.


Gilmorova sbírka

Tohoto fosilního aligátora popsal proslulý Charles Gilmore. Bylo to v roce 1911 na vykopávkách v souvrství Hell Creek. V tu dobu také zpochybnil druh Bottosaurus perrugosus. Správně tak poukázal, že patří k brachychampse. Někdy byl ale vědci zpochybněn na základě špatného holotypu, později však byly nalezeny lepší pozůstatky. Poslední známý druh byl popsán v roce 1996. Mnohými vědci je však druh B. sealeyi zpochybňován. Tento ze San Juanských bažin je možná pouze zástupce některého z předešlých druhů.


Do hlubin času

Pod přezdívkou "krokouš" vystoupil tento krokodýl v knize Poslední dny dinosaurů. Zde tito plazi číhali ve velkém jezeře, u kterého se vynořili cestovatelé časem.

Naleziště: Viz níže (USA, Kanada, Kazachstán)                Prostředí: Jezera, řeky a bažiny

Druhy: Viz výše                                                           Váha: 100-200 kg

Strava: Ryby, obojživelníci, menší dinosauři a korýši        Význam: "Krátký krokodýl" navzdory délce

Doba: stupeň Campanian až Danian, před 83,5-63 mil. l. Sok: Teropodi, jiní krokodýli

Délka: 2,5-4 m                                                           Zařazení: Archosauria, Crocodilia, Globiodonta

Popsána: Gilmore, 1911                                              Alligatoroidea

Výška: 50-60 cm                                                        Synonyma: Žádná