Cacibupteryx

19.09.2015 10:56

Diverzitu pterosaurů ze stupně Oxfordianu ve střední juře potvrzuje i středně velký, rybožravý Cacibupteryx caribensis. Kubánské pobřežní ekosystémy plné velkých hejn ryb a menších korýšů. Kdybychom se mohli přenést v čase do tohoto místa, tak bychom na souši potkali býložravé a také zatím nepojmenované camarasauridy a u pobřeží bychom narazili na četné kolonie těchto ramforynchoidů. Každé ráno se vydávaly na lov ryb, tato situace se však děla pouze při připlouvání velkých rybích hejn. Lov těsně nad hladinou byl však riskantní, jelikož v šelfových mořích při pobřeží žil i 7 m dlouhý Gallardosaurus. Pokud si nedal pozor, mohl se stát jeho kořistí.

 

Ztracené pobřeží

Holotypní fosílie, nesoucí označení IGO-V 208, byly nalezeny v roce 2004. Donesly se k týmu kubánských palentoložek vedeným Zulmou Gaspariniovou, které určili v roce 2004 nový druh Cacibupteryx caribensis. Jméno je směsicí karibského jazyka Taíno, slovo "Cacibu" v něm znamená "Pán nebe" a řeckého slova "pteryx" což, jak je nám známo, znamená křídlo. Druhové jméno "caribensis" odkazuje na Karibik. Fosílie jsou poměrně kompletní, z široké sedmnácticentimetrové lebky, chybí z ní jen začátek horní a spodní čelisti. Dále známe konec ulny (lokentí kosti) a fragmentální radius (kost vřetenní) z levého křídla a také první a čtvrtý článek prstu. Rozměry jeho osrstěného těla nejsou přesně stanoveny, jednalo se však o poměrně velkou formu. Pozůstatky byly nalezeny sice ve vnitrozemí, ale v pozdní juře toto místo bylo bujné pobřeží.

 

Slavné příbuzenstvo

Blízký příbuzný cacibupteryxe je mmj. také slavný ramforynchus. S ním byl také při původním popisu zaměňován. Později byl také zaměněn s jiným, také ramforynchoidním pterosaurem tentokrát také z Kuby, s nesodaktylem. Dva znaky ho od něj však odlišovaly, byl to loket a kvadrát. Jedná se o jednoho z nejlépe zachovaných oxfordianských pterosaurů. Fylogeneze odhalily příbuznost s výše jmenovanými pterosaury, se kterými tvoří podčeleď Rhamphorhynchinae.

   
Naleziště: Kuba, formace Jagua Druh: C. caribensis
Strava: Korýši, hlavně ryby Doba: stupeň Oxfordian, před 156 mil. l.
Délka: rozpětí kolem 1,78 m, délka těla a ocasu 1,8 m Popsán: Gasparini, Fernández a de la Fuente, 2004
Výška: 39 cm Prostředí: Pláže a prostor nad mělkými moři
Váha: 14 kg Zařazení: Pterosauria, Breviquartossa, Rhamphorhynchoidea,
Význam:"Křídlo pána nebe" podle životního stylu Rhamphorhynchidae
Sok: Vodní plazi, krokodýli Synonyma:---