Chilesaurus diegosuarezi jako klíč k vývoji dinosaurů

16.08.2017 20:38

Když byl z Čile před 2 lety popsán nový rod bipedního dinosaura Chilesaurus diegosuarezi, nikdo by asi nevěřil, že právě on může být klíčem k vývoji dvou hlavních dinosauřích skupin plazopánvích (Saurischia) a ptakopánvých (Ornithoschia). Vědecká dvojice z Velké Británie totiž provedla výzkum morfologických znaků na kostře tohoto bizardního "býložravého raptora" a došla k zajímavému závěru.

Ačkoliv byl původně Chilesaurus označován za tetanurana, recentní výzkumy ukazují, že se jedná o bazálního ornitoschiana. Bizardním znakem je například jeho lebka, která vypadá jako lebka teropoda, ovšem má zuby a zobák schopný drtit a rozmělňovat rostlinnou hmotu.

Dvojice britských vědců, prof. Paul Barrett z Přírodovědeckého muzea v Londýně a Matthew Baron z University of Cambridge, analyzovala přes 450 anatomických znaků, které jasně zařazují tento rod do mezery mezi ptakopánvými a plazopánvými dinosaury.

"Prvotní zmatená klasifikace byla způsobena tím, že toto zvíře vypadá jako slepené z několika dalších," řekl Matthew Baron. Podle něj také představuje jakýsi přechodný článek, který nám ukazuje, kdy se znaky ornitoschianů vyvinuly.

Chilesaurus diegosuarezi je jedním z nejbizardnějších a nejzvláštěnších druhů dinosaurů, které známe," řekl Paul Barrett. Vědci si jsou jisti, že směsice znaků obou skupin je dost pádný argument, jak se v evoluci obou skupin objevily dost velké základní rozkoly. Mimo struktury čelistí sdílí tento druh ještě invertovanou strukturu kyčlí.

"Zdá se, že někteří teropodi v průběhu triasu přešli na jinou stravu sestávající z rostlinných komponentů, možná dokonce tyto druhy začaly požírat rostliny z nutnosti," dodali.

"Podle dostupných nálezů neměl tento dinosaurus natolik vyvinutý zobák, že by zastal funkci plochých zubů, které jsou navíc hluboce upevněny v čelistech. Potvrdilo to naši doměnku, spolu s anatomickými znaky kostry, že se vyvíjely první orgány a až později adaptace čelistí," dokončili.

Na závěr bych Vám všem chtěl ještě poděkovat, protože návštěvnost blogu velice stoupla, za pouhého půl roku mi přibylo dalších 100 000 tísíc návštěv. Nevím, jak se toto ohromné číslo mohlo stát skutečným, ale velice za to děkuji.