Hříčky evoluce : Dinosauři budoucnosti 3. část

17.09.2016 09:47

Po menší přestávce bych se chtěl znovu oživit dinosaury budoucnosti. Dnes bych se chtěl zaměřit na oblast Eurasie, jelikož se z přelomu K-T zachovaly pouze čínské a rumunské fosílie. Jak by tedy probíhal vývoj dinosaurů, ale i jiných zajímavých skupin, tentokrát v eurasii ?

Insinuosaurus strobofagoforme. Tento potomek čínských a mongolských dromeosaurů se přizpůsobil, společně s vysokou inteligencí, k lovení pouze orčitých ornitopodů, které velmi připomínal. Byl to Strobofagus a od toho je i druhové jméno. Vypadal velmi podobně, pronikal do stád strobofagů a lovil je s kamufláží.

Naremys platycaudus. Končně jsme se dostali i na savce. Tento placentál byl pravděpodobně potomek rodu Zalambdalestes, přemístil se však do vlhkých jehličnatých lesů. Žil v norách poblíž vodních toků, živil se hmyzem a mimo nor také ještě obýval pluvoucí ostrůvky trav.

Gravornis borealis. Tento velký nelétavý pták žil v oblasti dnešního severního ruska. Přes zimu žil v oblastích tundry, kde se přečkával zimu v koloniích v zimním spánku. Po roztání řek migroval na jih na Sibiř a do Kazachstánu. Tam se živil šiškami a plody stromů.

Formisaura delacasa. Toto je malý potomek čínského rodu Tylocephale přešel na pospolitý způsob života, jako dnešní včely nebo vosy. Hlavní v kolonii sestavené z rákosu, které vysely po březích vod na stromech. Uvnitř byla královna, s vajíčky a líhní, která byla o mnoho větší než ostatní. Nahoře vidíme samce, který nosil královně potravu společně s ostatními samicemi.

Adescator rotundus. Tento malý nelétavý pták žil oblastích tundry. Jeho dlouhý zobák mu v letních měsících dovoloval vyklovávat různé brouky či měkkýše. V zimě se dokázal shoulet do klubíčka a zahřívat se.