Mymoorapelta

02.01.2016 22:53

Zástupci ankylosaurů se vyvíjeli od pozdní jury a ti první jako Sarcolestes sdíleli již ekosystémy střední jury. Jedním z nejstarších nodosauridů byla též severoamerická Mymoorapelta ("Štít z (lomu) Mygatt-Moore"), která byla nalezena v Coloradu v lomu Mygatt-Moore ve formaci Morrison. Ankylosauři se v té době už začali podobat svým příbuzným z konce křídy, téměř nezničitelným a nízkým zvířatům s tvrdou lebkou, kostěnými deskami na zádech a hroty na ramenou. Mymoorapelta měla podsadité tělo, které bylo zhruba 3 m dlouhé a vybavené kostěným pancířem. Z pozůstatků známe čáštečnou lebku, pancíř a třeba ještě kosti končetin. V roce 1994 jí popsal paleontolog Kenneth Carpenter a jeho kolega James Kirkland. Dnes se Morrisonova formace rozděluje na jednotlivé zóny a pozůstatky tohoto druhu byly nalezeny ve 4 a 5 zóně.


Zařazení nejisté

Po nálezu byla Mymoorapelta dosti záhadným ankylosaurem, ale autoři druhu ji zařadili tehdy do čeledi Polacanthidae (dnes Polacanthinae), na základě podobnosti stavby těla. Deset let po nálezu však byla skupinou dr. Vickaryouse přeřazena do stavu incertae sedis a byla nazvána bazálním ankylosaurem. Poslední analýza z roku 2011 provedená dr. Thompsnem však určuje mymorapeltu jako bazálního nodosaura. Je příbuzná rodu Gargoyleosaurus, se kterým tvoří dva nejstarší ankylosaury.


Druhohorní nůžky

Podčeleď polakantů a její blízcí příbuzní měli na ocase trny, které trčely do stran a ke konci ocasu se zužovaly. Biomechanické testy, které byly provedeny například u rodu Gastonia, nám ukázaly, že tyto trny sloužily jako obrovské nůžky, když ocasem máchali do stran. Mymoorapelta takto mohla využivat při obrazování malých až středních predátorů, jako byli Ceratosaurus nebo Ornitholestes. Na ty větší, třeba na rod Allosaurus, byla už potřeba se přikrčit k zemi a možná vyhrabat menší díru v zemi, aby jí dravec nemohl převrhnout na záda.

Naleziště: Colorado                                                             Prostředí: Pláně a lesy 

Druh: M. maysi                                                                   Váha: 420 kg     

Strava: Nízkorostoucí vegetace                                             Význam: "Štít z Mygatt-Moore" podle lomu, kde byly nalezeny kosti 

Doba: stupeň Kimmeridgian až Tithonian, před 155-150 mil. l. Sok: Velcí predátoři či smečky 

Délka: 3 m                                                                         Zařazení: Dinosauria, Ornithischia, Thyerophora,   

Popsána: Kirkland a Carpenter, 1994                                     Ankylosauria, Nodosauridae 

Výška: 1,45 m                                                                     Synonyma: Žádná