Rugops

02.06.2015 15:35

Rugops („Vrásčitá tvář“) je další zástupce čeledi abelisauridů. Je poměrně velký a je jedním z nejstaších zástupců čeledi. Tento druh byl popsán podle lebky nalezené ve formaci Echkar v roce 2000. Tento nález také pomohl při pochopení vývoje gondwanských abelisauridů. Rugops už vykazuje mnohé znaky pokročilých abelisauroidů například: Kratší lebka, kratké přední nohy a malá lebeční ozdoba. Paul Sereno se k nálezu lebky s lebeční ozdobou vyjádřil takto:"Hlava tohoto druhu nebyla určena k boji nebo drcení kostí." Jeho lebka s otvory a další kosti obsahovaly hodně krevních cév. Také obsahovala dvě řady záhadných sedmi otvorů neznámého účelu, ačkoliv Sereno spekuloval zda se nejedná o ukotvení jakých-si rohů. Otázkou zůstává jak si hledal potravu. Čelisti byl velmi slabé, což je doklad mrchožrouta. Rugops se tedy nejspíš toulal po lesích, mokřadech a říčních březích, kde hledal zdechliny ryb, žraloků, ornitopodů a pterosaurů. Jeho horní čelist byla zahnutá nahoru, proto vypadal, jako když se usmívá.

 

V populární kultuře

Rugops se objevil v dokumentu Planeta dinosaurů. Zde se představil jako slabočelistný teropodní mrchožrout, který se toulal po březích a hledal mršiny. Pak se ještě objevil v dokumentu Megazvířata. Zde však byl zobrazen jako aktivní lovec a kořist spinosaura.

Tento druh je také potenciální jedním z druhů predátorů, kteří se nám od 11. června představí ve filmu Jurský svět. Zde jsou tito hybridní predátoři spojeni v jednoho obrovského dravce, ve filmu představen pod jménem Indominus Rex.

Tento živočich se taky objevil ve hře Zoo Tycoon 2, kde se nechává spíše lovit od dinosaurů v jeho okolí.

   
Naleziště: Niger, Maroko ? Druh: R. primus
Strava: Zdechliny Doba: stupeň Cenomanian, před 95 až 93 mil. let
Délka: 6 metrů Popsán: Sereno et al, 2004
Výška: 2,5 až 3 metry Prostředí: Lesy a břehy řek
Váha: 2 t Zařazení: Theropoda, Averostra, Ceratosauria,
Význam: „Vrásčitá tvář“ podle obličeje Abelisauroidea, Abelisauridae
Sok: Spinosaurus, Carcharodontosaurus Synonyma: Žádná